сряда, 14 януари 2009 г.

Нарушава ли Израел международното право?

От света | 14.01.2009

Нарушава ли Израел международното право?

Информациите за използването на фосфорни бомби от страна на Израел в Газа стават все повече. Нарушаване ли е това на международното право? Нашият близкоизточен експерт Петер Филип се спира на темата.

Израелски политици, начело с външната министърка Ципи Ливни, от началото на военната офанзива в Газа непрестанно подчертават, че правят всичко възможно, за Ципи Ливни твърди, че Израел се стреми да защити цивилното население в ГазаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ципи Ливни твърди, че Израел се стреми да защити цивилното население в Газа да защитят цивилното население. Ако въпреки това има цивилни жертви, то това е наистина ужасно, но във военни времена не може напълно да се предотврати. Или пък настояват, че от Хамас използват цивилното население като предпазен щит и от своя страна също не се съобразяват с израелските цивилни граждани.

Непрестанно нарастващият брой на цивилните жертви

в Газа от началото на конфликта обаче говорят съвсем друго. Също и действащите в региона хуманитарни организации критикуват Израел по този въпрос. А правозащитниците от "Хюман Райтс Уоч" отиват и по-далече, обвинявайки израелското правителство в употребата на фосфорни бомби, които водят до ужасни изгаряния и до мъчителна смърт. С оглед на това различни антивоенни организации твърдят, че така Израел нарушава международното право.

Военната говорителка Авитал Лейбович каза във връзка с обвиненията следното: "Израелската армия разполага с въоръжение съобразно международното право. Няма да разкриваме в детайли какви муниции използваме, както и няма да говорим за военните си операции. Мога само да ви уверя, че Израел не нарушава международното право."

Въпросното международно право

За различните оръжия има различни протоколиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: За различните оръжия има различни протоколи

забранява само отчасти употребата на фосфорни бомби, но със сигурност не разрешава използването им срещу цивилното население. Доминик Лой е заместник директор на отдела за оръжия към международния Червен Кръст:

"Важно е дали определена държава е подписала договор. За различните оръжия има различни протоколи. И ако дадена страна не е подписвала подобен договор, тогава естествено, не е и задължена да се съобразява с такъв."

Израел и САЩ не са подписвали подобен договор, отнасящ се за фосфорните бомби. Затова и двете страни използват тези оръжия. САЩ в Ирак, а Израел в конфликта с Ливан през 2006-та година."Дойче веле"

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq