сряда, 14 януари 2009 г.

Войната в Газа-14.01.09 г.

Броят на палестинските жертви в Газа надхвърли 1000 души, съобщи медицински източник
14 януари 2009 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Газа. Военната офанзива на Израел в Ивицата Газа причини смъртта на 1001 палестинци, съобщи днес ръководителят на службите за спешна помощ в Палестинската автономия, цитиран от АФП.
По думите на Муауия Хасанейн, над 4580 души са ранени от 27 декември – началото на израелската офанзива в Газа.

“Прекъсване” в сближаването между Израел и ЕС, обяви Европейската комисия
14 януари 2009 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израел и ЕС решиха да направят “пауза” в процеса на сближаване помежду си заради израелската военна офанзива в Ивицата Газа, заяви представителят на Европейската комисия в Израел Рамиро Сибриан-Узал, цитиран от АФП.

Британският премиер е “дълбоко обезпокоен” от ставащото в Ивицата Газа

14 януари 2009 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Гордън Браун е “дълбоко обезпокоен” от видяното страдание в Газа и разговаря вчера с израелския си колега Ехуд Олмерт в опит да окаже натиск за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съобщи АФП. Той говори и с египетския президент Хосни Мубарак, настоявайки и пред двамата “за специални мерки, необходими за пълно и продължително прекратяване на огъня в съответствие с Резолюция 1860 на Съвета на сигурност на ООН, приет миналата седмица”, съобщи говорител на премиера.

Бан Ки-мун ще обсъди в Египет пътищата за прекратяване на бойните действия в Ивицата Газа
14 януари 2009 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Кайро. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун днес започва от Египет близкоизточната си обиколка, посветена на ситуацията в Ивицата Газа, съобщава РИА Новости.
По време на визитата си в Кайро той ще проведе преговори с египетското ръководство и с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса по въпросите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, където вече трета седмица продължава израелската офанзива.
„Моята цел е ускоряване на дипломатическите усилия и осигуряване на доставките на хуманитарна помощ за тези, които имат нужда от нея”, каза Бан Ки-мун.
В рамките на близкоизточната си обиколка той ще посети също Йордания, Израел, Палестината автономия, Турция, Ливан, Сирия и Кувейт.
---------------------------------------------------------------
Николай Атанасов - 13 Януари 2009

Израелски танкове напредват в предградията Тал Ал Хава, Аш Шейх Аджлин и Зейтун, посрещат ги с миномети и РПГ

По думите на жители на Газа, в часовете след полунощ, израелски танкове са напреднали още по-дълбоко във вътрешността на предградията Тал Ал Хава (Tal al-Hawa), Аш Шейх Аджлин (Ash Sheikh Ajlin) и Зейтун (Zeitun), като воденият от тях обстрел се поддържа с бомбардировки от въздуха. Бойците на “Хамас” се опитват да спрат танковата офанзива с минометен огън и РПГ.

Въоръженото крило на “Хамас”,
“Бригади на Изедин Ал Касам” (Ezzedine al-Qassam Brigades) обяви, че е успяло да разруши 2 израелски танка в предградието Зейтун, използвайки ръчнопреносими гранатомети. Според тях, още няколко израелски войника са били убити край селището Хузаа (Khuzaa), източно от Хан Юнис, близо до границата с Израел в южната част на сектора.

Само няколко часа, след като израелския премиер в оставка Ехуд Олмерт заплаши “Хамас” с “железен юмрук”, ако не прекрати ракетния обстрел на израелската територия, премиерът на “Хамас” Исмаил Хания отговори с неочаквано обръщение към жителите на Газа от тайно местоположение, излъчено по местната телевизия.

“Ние сме близо до победата. След 17 дни на тази глупашка война, Газа не е прекършена и Газа няма да падне”, обеща Хания, посочвайки че “кръвта на децата, избити в конфликта, ще преследва като проклятие” американския президент Джордж Буш.

Бомбардировките и ракетните удари под кодовото име “Оловен слитък” (Cast Lead), започнаха на 27 декември, а на 3 януари започна и сухопътната фаза на военната операция. Според палестинските медицински източници, в понеделник в анклава са убити 26 палестинци, с което към момента общия брой на загиналите жители на Газа достигна най-малко 918 души, 277 от които деца, а ранените са над 4 100 души.бгфактор

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq