понеделник, 12 януари 2009 г.

Израел често стои в противоречие с международното право

От света | 11.01.2009

Събитията в Газа и тежестта на ООН

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща Израел да изтегли незабавно войските си от Ивицата Газа. Какъв ще бъде ефектът от решението на световната организация? - Коментар на Петер Филип:

Отправен бе апел към Израел и Хамас за незабавно спиране на огъня: Израел да изтегли войските си и да отвори граничните пунктове към ивицата Газа, а Хамас да преустанови контрабандата на оръжие. Почти две седмици бяха необходими на Съвета за сигурност на ООН, за да съгласува една общоприемлива резолюция за войната в ивицата Газа. САЩ се въздържаха от гласуване. По този начин покровителите на Израел успяха едновременно хем да не се противопоставят на съдържащото се в резолюцията искане, хем да продължат да отстояват линията си на изчакване и на резултатите от водените в Кайро преговори между представители на Египет, Израел и Хамас.

Дим се издига над Газа след израелска бомбардировкаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дим се издига над Газа след израелска бомбардировка Главен проблем вна дискусиите бе, че арабите, представени в Съвета за сигурност от Либия, настояваха за "обвързваща" резолюция, докато другите, на първо място САЩ, предпочитаха една по-обща декларация. Но след възмутителната ескалация на кръвопролитията в Газа през последните дни явно и Вашингтон е стигнал до извода, че е дошъл моментът да изостави фазата на необвързаността.

Каква е ползата?

Израел и Хамас продължиха боевете с неотслабваща сила сякаш нищо не е било. Историята с беззъбите резолюции на ООН за Близкия Изток е лошо свидетелство за световната организация и за международната общност. Това, че по-малки организации като ЕС или Арабската лига не са ефикасни, е подтискащо. А ООН? Палестинец работи в един от тайните тунели между Египет и ивицата ГазаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Палестинец работи в един от тайните тунели между Египет и ивицата Газа А и какво означава "обвързваща" резолюция? Тя може да бъде обвързваща само, ако при неизпълнението й последват санкции. Но случаят не е такъв. Групи като Хамас се възползват от асиметрията на своя конфликт с Израел: Хамас не представлява никаква държава, а последните години показаха, че санкциите срещу тази организация почти винаги засягат не онзи когото трябва. Израел пък, благодарение на американската подкрепа, никога не е трябвало да се страхува от истински санкции, така че и сега няма да се притесни особено.

Война и морал

Израел продължава да твърди, че "високите морални претенции" на неговата армия и общество не допускали равнопоставянето му с Хамас. Но как може бомбардирането на граждански обекти да бъде "висока морална претенция"? Израел често стои в противоречие с международното право, и резолюциите на ООН едва ли ще променят нещо."Дойче веле"

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq