понеделник, 12 януари 2009 г.

В събота правозащитната организация "Хюман райтс уоч" обвини Израел, че използва бял фосфор по време на офанзивата си срещу Газа.

За първи път от началото на операциите танкове заемат позиция в квартали
Пехота и БТР-и налуха в град Газа
Обвиниха Израел в употребата на бомби с бял фосфор
.
ТВ 7 вади уникални кадри от конфликта
Снимка: Деси Ризова

Тежко ранено дете в самолета-болница на Саудитска Арабия.

Уникални кадри от военния конфликт в Ивицата Газа ще бъдат представени в 25-минутния филм "Окървавена земя", чиято премиера е тази вечер по ТВ 7. Каналът ще излъчи в 19,35 часа късометражната лента на журналистката от "Монитор" Десислава Ризова и оператора Емилиян Динев, които се оказаха единствените пратеници на България на бойното поле.

Филмът включва снимки и кадри от Газа, с които дори медийният гигант CNN не може да се похвали. Потресаващата лента разкрива натуралистичната обстановка в конфликтната зона - непрекъснатите бомбардировки, ранените хора, бежанците и дори самолет-болница на Саудитска Арабия, извозващ тежко пострадали хора до Рияд. Самата Деси Ризова каза, че "бомбите падаха буквално на броени метри до нас".

Операторът е заснел цели 6 касети с любопитни кадри, като 25-минутният филм ще очертае само границите на сегашния конфликт в Газа. Уникалният материал за самолет, свален от радикалната организация Хамас, е привлякъл вниманието на арабските медии, като най-голям интерес е проявила "Ал Джазира", която веднага е пуснала оферта за закупуване на кадрите.

.
Абас: Да не губим време

Президентът на палестинската власт Махмуд Абас настоятелно прикани в Кайро ислямисткото движение Хамас да приеме без колебание египетския план за прекратяване на огъня в Газа.

Надяваме се, че тя (делегацията на Хамас в Кайро) ще стигне без колебание до съгласие с египетските представители, каза Абас на пресконференция. Представители на Хамас от петък са в египетската столица, за да изложат „забележките си" пред Египет по инициативата на президента Хосни Мубарак за прекратяване на военните действия в Газа. Ситуацията не позволява да губим време, посочи Абас. Според него Египет ще положи усилия за преодоляване на забележките, които, смята той, не са съществени.

.
“Тагесшпигел”: Няма никаква “чиста война”
Снимка: ЕПА

В много западноевропейски държави зачестяват антиизраелските демонстрации.

В Ивицата Газа вече 12 дни продължава война, която взема все повече човешки жертви, която не щади жени и деца, пише в. "Тагесшпигел". Няма никаква „чиста война", никакви „точни авиоудари". Между два огъня се оказаха 1,5 милиона човека, които няма къде да бягат. Под натиска на Израел и САЩ, а също така и с одобрението на Европа те вече дълги години са затворени в малка, пренаселена и бедна територия, където домакини са радикални ислямисти.

Там всичко е в дефицит - храна и вода, медикаменти и електроенергия. На този фон продължава негласната политическа война, твърди кореспондентът на немското издание Мартин Гелен. Ръководството на Фатах остави без надежда намирането на обща стратегическа линия с Хамас за създаването на палестинска държава. Болшинството арабски режими желаят поражението на Хамас, в което наред с Хизбула виждат пореден последовател на Иран в региона.

Затова в арабските градове се умножават демонстрациите, съобщава кореспондентът. В страданията на палестинците мнозина винят не само Израел, но и Египет, под властта на който секторът Газа се е намирал до Шестдневната война през 1967 г. От средата на 2007 г. започна израелската блокада на сектора Газа, но особено от началото на сегашната война Кайро отказва да пуска през граничния преход в Рафах брашно и палатки за пострадалите от бомбардировките.

Какво ще бъде, когато замлъкнат оръдията, никой не знае, Ясно е само едно, смята Мартин Гелен: „Политиката на изолация на Хамас претърпя провал. Тя не приближи до решение нито един проблем, но заведе всички участници в конфликта до още по-задънена улица, до хуманитарна катастрофа."монитор

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq