понеделник, 5 януари 2009 г.

Войната в Газа-05.01.09 г

Никола Саркози: Насилието в Газа трябва да спре
05 януари 2009 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Рамала. Френският президент Никола Саркози заяви, че ще каже на Израел, че “насилието в Ивицата Газа трябва да спре”, предаде АФП. Това стана ясно след срещата му с палестинския лидер Махмуд Аббас, която се състоя в град Рамала в окупираните територии на Западния бряг.

Палестинският президент Махмуд Аббас призова за прекратяване на огъня в Газа след среща с Никола Саркози
05 януари 2009 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Рамала. Палестинският президент Махмуд Аббас призова за “незабавно и безусловно” прекратяване на огъня в Ивицата Газа след срещата си с френския президент Никола Саркози в Рамала на Западния бряг, предаде АФП.
Над 550 палестинци загинаха от началото на израелската военна офанзива срещу анклава под контрола на радикалното палестинско движение “Хамас”.

Най-малко 50 палестинци са били убити днес в Газа
05 януари 2009 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Газа. В резултат на израелската военна офанзива срещу радикалното движение “Хамас” днес в Ивицата Газа са били убити 50 палестинци, включително 12 деца, предаде АФП, позовавайки се на палестински официален представител.
Ръководителят на спешните служби в анклава Муавия Хасанеин каза, че 555 палестинци са били убити от началото на израелската операция за преустановяване на ракетния обстрел на Южен Израел от “Хамас” на 27 декември. Той добави, че 2 700 души са були ранени в резултат на израелските въздушни удари, танков и артилерийски обстрел.

Мавритания отзова посланика си в Израел
05 януари 2009 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Нуакшот. Мавритания, една от трите страни в Арабската лига, които поддържат пълни дипломатически отношения с Израел, обяви днес, че е отзовала посланика си в Израел в знак на протест срещу военната офанзива в Ивицата Газа, предаде АФП, позовавайки се източник от мавританското външно министерство. “Ислямска република Мавритания реши да отзове своя посланик в Израел, считано от днес,” каза източникът.

Швеция ще изпрати над 1 млн. долара допълнителна помощ за палестинците в Газа
05 януари 2009 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Швеция обяви, че ще изпрати над 10 млн. крони (1,3 млн. долара) допълнителна помощ на палестинците в Ивицата Газа за преодоляване на хуманитарните последици от израелската офанзива срещу територията, предаде АФП.
“Ситуацията за населеното на Газа става все по-трудно,” отбелязват от Агенцията за международно развитие и сътрудничество, подчинена на шведското външно министерство.
Швеция, която изпрати 413 млн. крони (52 млн. долара) в помощ на Западния бряг и Ивицата Газа през миналата година, вече отпусна допълнително седем милиона крони на Ивицата Газа преди Израел да започне своята военна кампания срещу анклава на 27 декември.

Ливанската полиция е използвала водни струи срещу антиизраелски демонстранти
05 януари 2009 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Ливанската полиция е използвала водни струи срещу антиизраелски демонстранти, които са нападнали посолството на САЩ в Бейрут, съобщи електронното издание Газета ру. Около 500 души, въоръжени с палки са се опитали да навлязат на територията на посолството. В резултат на сблъсъци пред посолството на САЩ в Бейрут вчера бяха ранени петима протестиращи и един полицай, допълва изданието.

ЕФЕ: Никола Саркози отпътува за Близкия Изток
05 януари 2009 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент отпътува за Близкия Изток, за да се срещне с лидерите на Израел и Палестинската автономия и да потърсят заедно изход от конфликта в Ивицата Газа, предаде испанската агенция ЕФЕ. Посещението на Саркози в конфликтния регион ще продължи два дни. Френският лидер ще започне визита си в египетския курорт Шарм ел-Шейх с работна закуска с египетския президент Хосни Мубарак, след което ще пристигне в Рамала, за да разговаря с палестинския лидер Махмуд Аббас. След срещата с Аббас, Саркози ще отпътува за Тел Авив, където ще бъде приет от израелския премиер Ехуд Барак. Той ще посети евентуално и Сирия и Ливан.
Целта на Сакрози е търсене на “пътищата към мира” в Газа на базата дипломатически усилия и политическа воля.

Израелският външен министър Ципи Ливни отхвърли призивите на ЕС за незабавно прекратяване на огъня в Газа
05 януари 2009 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Газа. Израелският външен министър Ципи Ливни отхвърли призивите на европейските дипломати, на мисия в Близкия изток, за незабавно примирие в Ивицата Газа, като каза, че Израел иска да промени статуквото в региона”, предаде АФП.
“Борим се с терора и няма да постигнем споразумение с него,” каза тя по адрес на ислямисткото движение “Хамас”, което контролира крайбрежния палестински анклав.
Израел предприе действия… за промяна на статуквото, което “Хамас” поддържаше в този регион, каза тя. “Когато Израел е ударен, ще отвърне.”
Външният министър на Чехия, която в момента държи ротационното председателство в ЕС, повтори призива на блока за незабавно прекратяване на израелската офанзива срещу “Хамас” в Газа.
“Представихме на израелския външен министър позицията на Евросъюза, че прекратяването на огъня трябва да влезе в сила колкото е възможно по-скоро,… както и че тези ракети трябва да спрат,” каза пред репортери Карел Шварценберг на съвместна пресконференция в Ерусалим. “Не споделяме мнението, че прекратяването на огъня е единствено възможно, ако всички… цели на израелските действия бъдат постигнати,” каза той. “Наистина смятаме, че то трябва да стане колкото се може по-бързо.”

Бивш американски дипломат смята, че Ивицата Газа трябва да премине под контрола на Египет
05 януари 2009 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън смята, че разрешаване на арабско-израелския конфликт е възможно, при условие, че контрола над Ивицата Газа се предаде на Египет, а Западния бряг на река Йордан под някаква форма се върне под контрола на Йордания, предаде РИА Новости. По думите на Болтън, процеса на мирно урегулиране в Близкия Изток „очевидно не прогресира, а е възможно дори да върви назад”. Според Болтън, именно по тази причина, вместо приетите по-рано договорености, е необходимо „да се върне контрола над Ивицата Газа на Египет, а Западния бряг на река Йордан, при определени конфигурации трябва да бъде върнат под суверенитета на Йордания”.

Гръцката хуманитарна помощ е пристигнала в Ивицата Газа, увери Дора Бакояни
05 януари 2009 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Камионите с гръцка хуманитарна помощ вече са пристигнали в Ивицата Газа, съобщи гръцкият външен министър Дора Бакояни, която се срещна днес с началника на дипломатическата мисия на Палестинската автономия в Гърция Абу Газала, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Елевтерос типос”. Бакояни изтъкна, че ситуацията в Газа е драматична и изисква незабавна помощ и отбеляза безпокойството си от липсата на единодушие на европейско равнище. Газала от своя страна е заявил, че в рамките на срещата са обсъдени дипломатическите инициативи на гръцкото правителство в рамките на усилията за постигане на примирие. Първата пратка гръцка хуманитарна помощ пое към Ивицата Газа, предвижда се и втора пратка
Първата пратка гръцка хуманитарна помощ за Ивицата Газа излетя в събота от военното летище в Елевсина с два самолета C-130. Тя включва 28 тона банки кръв, серуми, медицинско оборудване и лекарства. Главният секретар на външното министерство Теодорос Силикиотис съобщи, че се предвижда и втора пратка хуманитарна помощ.

Хосе Луис Родригес Сапатеро: Войната в Ивицата Газа е път без изход
05 януари 2009 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви по време на пресконференция в Мадрид, че въоръжената война, която Израел води в Ивицата Газа, е “път без изход”, коментира испанското информационно издание “Естрея Дихитал”.
Според премиера, Израел трябва да си даде сметка за огромните щети, които нанася, най-вече насилието над невинни палестинци, които са поставени в ситуация без никакъв изход. Сапатеро подчерта, че това положение няма да доведе скоро нито до мир, нито до сигурност в региона. Испанското правителство настоя да се зачита международното хуманитарно право и международната общност да гарантира снабдяването на жителите на Ивицата Газа с храни и медикаменти.

Махмуд Аббас призова за примирие в Газа на срещата с руския пратеник в Близкия изток Александър Салтанов
05 януари 2009 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Рамала. Палестинският президент Махмуд Аббас поднови призива си за примирие в Газа в понеделник, когато се срещна с руския заместник-министър на външните работи Александър Салтанов в град Рамала на Западния бряг, предаде АФП.
“Главен приоритет на този етап е пълното и безусловно прекратяване на атаките срещу Ивицата Газа,” казал Аббас на руския официален представител, по думите на главния палестински преговарящ Саеб Еракат.
“Президентът описа хуманитарната криза в Газа,” каза Еракат, като добави, че Аббас ще говори по телефона с руския президент Дмитрий Медведев по-късно през деня.
-
Антиизраелски демонстрации се проведоха навсякъде на Балканите


04/01/2009

НИКОЗИЯ, Кипър/AТИНА, Гърция/AНКАРА, Турция/САРАЕВО, Босна и Херцеговина (БиХ)/ СОФИЯ, България -- Демонстрации срещу военната операция на Израел в Газа се проведоха в няколко балкански страни в петък (2 януари) и в събота, съобщиха медиите. По време на първоначално мирния протест в Никозия в събота избухнаха сблъсъци, когато някои от протестиращите се опитаха да разкъсат кордона от полициаи, блокирали пътя към посолството на Израел.

В Атина протестиращите пред посолството на Израел хвърляха камъни и петролни бомби по полицаите рано в събота. Полицаите използваха сълзотворен газ и звукови гранати, за да разпръснат демонстрантите.

В Турция хиляди се събраха през джамии в цялата страна след молитвите в петък. Някои горяха израелски и американски знамена и четяха погребални молитви за жертвите в Газа.

Междувременно премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция работи по план от два етапа, за да сложи край на сегашното напрежение в Газа. Ердоган съобщи за плана на пресконференция след среща с египетския президент Хосни Мубарак в Шарм ел Шейх късно в четвъртък. В събота Ердоган отлетя за Саудитска Арабия, което е част от усилията на Турция да помогне за договарянето на прекратяване на военните действия.

Също в петък лидери на еврейски и мюсюлмански общности в БиХ отправиха съвместен апел към международната общност да използва влиянието си, за да спре кръвопролитията.

Същевременно в петък няколкостотин българи се събраха в град Мадан в южната част на страната, за да протестират срещу въздушните нападения на Израел. (КНА, Фамагуста Газет, AП, AНА-MПА, In.news - 03/01/09, Aнадолска информационна агенция, Хюриет, НТВ, AФП, Агенция София прес, Нова ТВ - 02/01/09)

-
Balkanlar'da İsrail karşıtı gösteriler düzenlendi

04/01/2009

LEFKOŞA, Kıbrıs Rum Kesimi/ATİNA, Yunanistan/ANKARA, Türkiye/ SARAYBOSNA, Bosna-Hersek (BH)/ SOFYA, Bulgaristan -- Basında çıkan haberlere göre, 2 Ocak Cuma günü çok sayıda Balkan ülkesinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği askeri operasyon karşıtı gösteriler düzenlendi. Cumartesi günü Lefkoşa'da düzenlenen büyük oranda barışçı bir gösteri, bazı protestocuların İsrail büyükelçiliğine giden yolu kapatan toplum polisi hattını kırmaya çalışmaları üzerine şiddet olayına dönüştü.

Atina'da, Cumartesi günü geç saatlerde İsrail büyükelçiliği önündeki göstericiler polise taş ve benzin bombaları attılar. Toplum polisi kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı.

Türkiye'de, binlerce kişi Cuma namazından sonra camilerin önünde gösteri düzenledi. Bazıları İsrail ve ABD bayraklarını yakarak Gazze'de ölenler için cenaze namazı kıldılar.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin Gazze'deki mevcut gerginliğe son verme amaçlı iki safhalı bir plan üzerinde çalışıyor. Erdoğan planını Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Perşembe günü Sharm el Sheikh'te yaptığı görüşme sonrasında açıkladı. Başbakan Cumartesi günü Türkiye'nin ateşkes anlaşmasına yardım çabaları kapsamında Suudi Arabistan'a uçtu.

Yine Cuma günü, BH'deki Yahudi ve Müslüman liderleri uluslararası topluma kan dökülmesini önlemek için nüfuzunu kullanması yönünde ortak çağrıda bulundular.

Bu arada Cuma günü, yüzlerce Bulgar İsrail'in hava saldırılarını protesto etmek üzere güneydeki Madan kasabasında yürüdü. (CNA, Famagusta Gazette, AP, ANA-MPA, In.news - 03/01/09, Anadolu haber ajansı, Hürriyet, NTV, AFP, Sofya haber ajansı, Nova TV - 02/01/09)

-
Anti-Israeli demonstrations held across Balkans

04/01/2009

NICOSIA, Cyprus/ATHENS, Greece/ANKARA, Turkey/ SARAJEVO, Bosnia and Herzegovina (BiH)/ SOFIA, Bulgaria -- Demonstrations against Israel's military operation in Gaza occurred in several Balkan countries on Friday (January 2nd) and Saturday, media reported. A largely peaceful protest in Nicosia on Saturday turned violent when some protesters tried to break through a line of riot police blocking the road to the Israeli embassy.

In Athens, protesters outside the Israeli embassy threw stones and petrol bombs at police late on Saturday. Riot police used tear gas and sound grenades to disperse them.

In Turkey, thousands rallied outside mosques across the country after Friday's prayers. Some burned Israeli and US flags and recited funeral prayers for the victims in Gaza.

Meanwhile, Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said Turkey is working on a two-stage plan to put an end to the current tension in Gaza. Erdogan announced the plan at a press conference after a meeting with Egyptian President Hosni Mubarak in Sharm el Sheikh late on Thursday. On Saturday, Erdogan flew to Saudi Arabia as part of Turkey's efforts to help negotiate a cease-fire.

Also Friday, Jewish and Muslim leaders in BiH made a joint appeal to the international community to use its influence to stop the bloodshed.

Meanwhile Friday, several hundred Bulgarians rallied in the southern town of Madan to protest the Israeli air raids. (CNA, Famagusta Gazette, AP, ANA-MPA, In.news - 03/01/09, Anadolu news agency, Hurriyet, NTV, AFP, Sofia news agency, Nova TV - 02/01/09)

-
Константин Косачов: Израел допуска грешка
05 януари 2009 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Израел допуска грешка като отхвърля предложението за посредничество на Русия за разрешаване на конфликта около Ивицата Газа, заяви председателят на комисията по международни въпроси в Държавна дума (долната камара на руския парламент) Константин Косачов, съобщи радиостанция “Ехото на Москва”.
По-рано специалният представител на президента на Русия в Близкия Изток Александър Салтанов на среща с израелското ръководство предложи услугите на Русия в качеството й на посредник с “Хамас”, но външният министър на Израел Ципи Ливни отговори, че “няма какво да се обсъжда с “Хамас”.

Жителите на Саудитска Арабия дариха над 33 милиона долара за жителите на Газа
05 януари 2009 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Рияд. Жителите на Саудитска Арабия дариха на палестинците в Ивицата Газа над 33 милиона долара, съобщи днес вестник “Араб нюз”.
Събирането на средствата започна в събота със съдействието на властите в страната. Също така в централната банка на кралството бе открита специална сметка, на която също така постъпват пожертвования от населението.
-
Лидер на палестинското движение “Хамас” обеща “победа” над Израел


05 януари 2009 | 12:21 | Агенция "Фокус"

Газа. Най-високопоставеният лидер на радикалното палестинско движение “Хамас” Махмуд ал Захар обеща “победа” на движенето срещу Израел, предаде АФП.
В първото си изявление от началото на израелската офанзива в Ивицата Газа от ефира на телевизията на групировката “Ал Акса” Махмуд ал Захар е уверил поддръжниците на движението, че “победата наближава”.

-

Мирът в Близкия Изток остава утопия

От света | 05.01.2009

Мирът в Близкия Изток остава утопия

Израел изпълни заканата си да изпрати сухопътни войски в ивицата Газа. Дадено бе началото на мащабна операция по въздух, суша и вода срещу бойците от движението Хамас.

Петер Филип коментира обстановката в региона.

Израелският премиер Ехуд Олмерт и други израелски ръководители се кълнат, че военната операция не цели свалянето от власт на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа. Според тях израелската офанзива цели да прекрати палестинския ракетен обстрел срещу Южен Израел.

Фактите на място обаче показват съвсем друго - Израел извършва целенасочени удари срещу ръководни фигури от Хамас, бомбардира тъкмо сгради на министерства и на администрацията, като едновременно с това продължава да има и много цивилни жертви. От всеки четирима убити един е цивилен палестинец. Всичко това не говори толкова за действия,

Военният конфликт в Газа е отнел вече живота на около 500 душиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Военният конфликт в Газа е отнел вече живота на около 500 души

насочени към прекратяването на палестинския ракетен обстрел, а по-скоро за ликвидиране на водещата роля на Хамас в региона.

Офанзивата породи шок

И понеже и двете цели не могат да бъдат постигнати с бомбардировки от въздуха, в играта бяха включени и сухопътните войски. Тяхната офанзива породи шок, макар че от няколко дни Израел трупаше войски по границата с ивицата Газа. Шокът обаче се обяснява с друго - че изпращането на войници издига до друго ниво този въоръжен конфликт, чийто изход сега вече изглежда по-малко прогнозируем отколкото досега.

Въздушните удари могат да бъдат спрени за миг. Не обаче и една сухопътна операция. Изтеглянето на войските не бива да изглежда като поражение или бягство, иначе няма да има никакво оправдание за собствените жертви. Едно сухопътно изтегляне винаги трябва да бъде свързано с военни успехи и да бъде следствие от постигната победа. Така стигаме и до въпроса, на какъв успех може да се надява Израел в ивицата Газа?

Със сигурност не и такъв, който ще елиминира заплахата от нови палестински ракетни нападения. По-скоро Израел се цели в свалянето от власт на Хамас и връщането в Газа на движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас, което има и задължения към мирния процес. Единствената алтернатива на такова развитие би било повторното и продължително окупиране от Израел на ивицата Газа. А към подобен сценарий Израел не се стреми.

Въпросът за вината остава откритBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Въпросът за вината остава открит

Погрешно разбрана солидарност

Сегашната израелска офаниза очевидно няма да доведе до решаването на други от оставащите открити въпроси и проблеми около този дългогодишен конфликт. Само допълнително ще отрови атмосферата, вкл. заради многото нови жертви на тази война.

Именно това не бива да забравят всички - и във Вашингтон и в европейските столици, вкл. Берлин, които сега демонстрират погрешно разбрана солидарност с Израел, и които дори отхвърлят призивите за примирие, защото Израел имал правото да се самозащитава. Вярно е, че има това право. Но тъй като той все повече затъва в хаос, сигурно вече е дошло времето, Израел да започне да се защитава и от самия себе си."Дойче веле"
-
Гръцки печат: Гръцки реакции за конфликта в Ивицата Газа
05 януари 2009 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Атина.Вестниците в Гърция днес обръщат внимание на изострянето на палестинско-израелския конфликт и гръцката позиция. “Врадини” посочва, че от началото на бойните действия в зоната на палестинско-израелския конфликт са загинали най-малко 500 души, а над 2 500 са ранените. “Навтемборики” цитира думите на външния министър Дора Бакояни, която настоя за незабавно прекратяване на сухопътната операция в Ивицата Газа и незабавна намеса на Съвета за сигурност на ООН с цел постигане на примирие и прилагане на гръцкия план от три точки, одобрен от ЕС. Бакояни подчерта необходимостта от изпращане на хуманитарна помощ в размирния район. На 1 януари потегли първата пратка хуманитарна помощ от Гърция за Ивицата Газа, която включва 28 тона банки кръв, серуми, медицинско оборудване и лекарства. Главният секретар на външното министерство Теодорос Силикиотис съобщи, че се предвижда втора, още по-голяма, пратка хуманитарна помощ, да бъде изпратена по море.
“Вима” съобщава, че в Атина и Солун вчера се проведоха антивоенни протести в знак на солидарност към палестинския народ. В шествието в Атина участваха депутати, евродепутати от комунистическата партия и други партийни кадри. По сходен начин и в двата града шествията преминаха през дипломатическата служба на САЩ, където бяха изгорени американското и израелското знаме. В Атина протестиращите хвърляха обувки по подобия на Джордж Буш и Барак Обама.
Ето и още заглавия от темата в гръцката преса:
“Адезмевтос типос”: Мъчителни усилия на гръцкото правителство за прекратяване на огъня. Дора Бакояни е в непрекъснат контакт с министрите на външните работи на страните от Близкия изток и Европа.
“Хора”: Масов гроб в Газа.
“Апогевматини”: Най-ожесточеното нападение, извършвано някога от израелците в Ивицата Газа.
“Та неа”: Клане без край с гърба на САЩ.
“Етнос”: Наблюдатели на ада в Газа. САЩ окуражават израелските операции.
“Елевтери ора”: Войната в Ивицата Газа се плаща от цивилните ...
-
РИА Новости: Руският представител Александър Салтанов обсъди в Израел хуманитарната обстановка в Газа
05 януари 2009 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният представител на руския президент за Близкия Изток и заместник-министър на външните работи Александър Салтанов обсъди в Ерусалим с външния министър на Израел Ципи Ливни изострящата се обстановка в палестинския анклав, съобщи днес пресслужбата на руското правителство, цитирана от РИА Новости.
“Централна тема на разговора бе рязкото изостряне на ситуацията в Ивицата Газа и около него. Състоя се обстоен обмен на мнения за възможните пътища за преодоляване на настоящата криза. При това бе отделено особено внимание на тежката хуманитарна обстановка в Ивицата”, се посочва в съобщението на пресслужбата.
Александър Салтанов също така изрази признателност на израелското ръководство за активното съдействие при организирането и провеждането на евакуацията на руските граждани от Ивицата Газа.
-
Усилията за разрешаване на кризата в Газа трябва да продължат, заяви Бан Ки-мун
05 януари 2009 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун смята, че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в Близкия Изток трябва да продължат, предаде руското радио “Вести”.
В изявлението си ръководителят на международната общност подчерта, че смята активно да работи както с членовете на Съвета за сигурност на ООН, така и с другите ключови играчи, включително и с арабските лидери, за достигане на консенсус относно ситуацията в региона.
Той също така изрази съжаление във връзка с това, че Съветът за сигурност засега не може да стигне до съгласие относно възможностите за прекратяване на насилието в зоната на палестинско-израелския конфликт.
-
Страните от ЕС осъдиха офанзивата на Израел в Газа


04 януари, 12:51

Ивицата Газа по време на израелската сухопътна операция

[Associated Press]
ЕK изпраща спешно още 3 милиона евро хуманитарна помощ за ивицата Газа. Това съобщи днес неин говорител, цитиран от БТА. Помощта ще бъде изпратена възможно най-бързо, за да бъдат посрещнати елементарни нужди на населението на палестинската територия, засегнато от ударите на Израел и от ограниченията за достъп на хуманитарните пратки. За постигане на това е установено близко сътрудничество между ЕК и чешкото председателство на ЕС. Със спешната помощ от 3 милиона евро ще бъдат осигурени храни и медицински материали, отбеляза говорителят на комисията.

Франция осъди сухопътната операция на Израел срещу ивицата Газа, предадоха световните агенции. "Франция осъжда офанзивата на Израел по суша срещу ивицата Газа, също както осъжда и продължаващия ракетен обстрел от Газа по Израел", се казва в изявление на френското външно министерство.

"Тази опасна ескалация на напрежението усложнява усилията, подети от международната общност, и в частност от ЕС и Франция, от участниците в Четворката за мир в Близкия изток и от страните от региона да се сложи край на сраженията, да се достави незабавно помощ за цивилните и да се стигне до постоянно действащо споразумение за прекратяване на огъня", се допълва в изявлението.

В изявление британският министър на външните работи Дейвид Милибанд заяви, че ескалацията на напрежението в ивицата Газа ще предизвика ужас и изумление. "Събитията в този район показват колко е спешно да се установи примирие там", се казва в изявлението на Милибанд.

Обстановката в ивицата Газа коментира и чешкият външен министър Карел Шварценберг, предаде БТА, позовавайки се на агенция Франс прес.
В изявление Шварценберг отбелязва от името на чешкото председателство на ЕС, че Израел няма правото да започва военни действия, които ще засегнат до голяма степен цивилни граждани.

"Започването на сухопътна операция от израелските сили в ивицата Газа не е изненада. Имаше индикации, че Израел обмисля подобни действия", се казва в изявлението на дипломат номер едно на Чехия. "Въпреки че една държава има неоспоримото право да се защитава, това не й дава право на действия, които ще имат мащабно въздействие върху цивилните", се допълва в изявлението на Шварценберг.
Чешкият външен министър призовава за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за улесняване на достъпа на хуманитарна помощ за населението там.

Вчера, в първите часове след сухопътната офанзива в Газа, говорителят на чешкото председателство на ЕС Иржи Франтишек Потужник първоначално заяви, че за момента Прага определяла сухопътната операция на Израел в Газа като отбранителна, а не като офанзивна, припомнят агенциите.

По-късно днес чешкият министър на външните работи Карел Шварценберг ще отпътува на обиколка в Близкия изток заедно с френския и шведския си колега Бернар Кушнер и Карл Билд, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Изгледите за постигане през идните дни на какъвто и да бил напредък при дипломатическите опити за прекратяване на насилието в ивицата Газа намаляха драматично, изрази обаче съжаление преди началото на мисията шведският външен министър.

Русия продължава да полага усилия за прекратяване на огъня и от двете страни в конфликта, съобщи говорителят на министерството на външните работи Андрей Нестеренко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Нестеренко съобщи, че за тази цел за Близкия изток е отпътувал специален пратеник на президента Дмитрий Медведев. Това е заместник-министърът на външните работи Александър Салтанов, уточни той.

След първите часове на офанзивата, говорител на новоизбрания американски президент Барак Обама заяви, че той следи внимателно обстановката в Газа, предаде Франс прес. "Новоизбраният президент следи отблизо събитията по света, сред които е и обстановката в Газа, но в САЩ има само един действащ президент и ние смятаме да се придържаме към този факт", каза Брук Андерсън, говорителят на Обама, като по този начин аргументира мълчанието на новоизбрания президент във връзка с обстановката в Близкия изток.

Същевременно говорителят на президента Буш Гордън Джондроу заяви, че той е държан в течените за развитието на събитията в ивицата Газа и за действията на израелските отбранителни сили там. Буш поддържал връзка по въпроса с израелски представители, както и с представители на страни от региона и от Европа, уточни Джондроу, цитиран от Ройтерс.

дневник
-
Hundreds of civilians have been killed in the fighting, 509 Palestinians and four Israelis [AFP]

Israel intensifies assault on Gaza

Israel has said that its offensive in Gaza could take "many long days" as its troops moved deeper into the Palestinian territory in the second day of its ground attack.

Troops backed by air and naval power surrounded Gaza City and in effect sliced the territory in two.

An Israeli air strike hit two ambulances in Gaza on Sunday, killing four paramedics as they tried to reach those injured in the offensive.

Israeli government officials say they are not targeting civilians, only trying to stop rockets by the Palestinian Hamas movement governing Gaza, which are still being fired into southern Israel.

Civilian injuries and casualties in Gaza continue to mount and the toll now stands at 509, with 64 killed since the ground offensive began, according to Palestinian medical authorities. Some 2,450 have been injured.

IN DEPTH

Latest news and analysis from Gaza and Israel

Al Jazeera Labs: Report on and track the war

Send us your views and eyewitness videos

Watch our coverage of the war on Gaza
Among the latest victims were a mother and her four young children, killed in an Israeli air strike on their home in Gaza.

Four Israeli civilians have been killed and two injured by Palestinian rocket attacks.

The International Red Cross has urged Israel and Hamas to stop targeting civilians.

The military wings of rival Palestinian factions in Gaza have united to fight against the advancing Israeli troops. One Israeli soldier has been killed and 49 wounded.

On the diplomatic front, a Hamas official said a delegation would head to Cairo on Monday, "answering an Egyptian invitation to hold discussions" on a ceasefire.

The talks are set to coincide with the arrival of Nicolas Sarkozy, the French president, in the region, to push for a European-backed ceasefire.

The UN Security Council is also set to meet on Monday to discuss the crisis following an emergency session on Sunday that failed to produce a resolution or even a statement calling for a halt to the fighting.

Israel's ground offensive launched on Saturday followed eight days of intense bombardment of the Gaza Strip, purportedly aimed at ending cross-border rockets being fired by Hamas fighters from the territory into southern Israel.

Hamas defiant

An undaunted Hamas has vowed to fight back and defeat the Israeli forces. A spokesman for Ezzedine al-Qassam Brigades, the armed wing of the Hamas, told Al Jazeera on Sunday that Israeli troops faced death or capture.

"The battle has just started and the enemy should endure the consequences and results. They should be ready for the bad news coming from the Gaza Strip," Abu Obeida, a spokesman, said.

Hamas said it had captured two Israeli soldiers but the Israeli army denied that.

Shimon Peres, the Israeli president, rejected the possibility of a ceasefire but said Israel did not intend to occupy Gaza.

"We don't intend neither to occupy Gaza nor to crush Hamas, but to crush terror. And Hamas needs a real and serious lesson. They are now getting it," Peres said on Sunday.

Al Jazeera's Sherine Tadros, reporting from the Shifa hospital in Gaza City, said doctors were struggling to cope amid low supplies and the rising number of wounded.

She said the scene was chaotic, with doctors treating the injured on the floor.

Humanitarian crisis

Fears of a humanitarian crisis have also grown in recent days, as the strip, home to 1.5 million people, is already suffering shortages of fuel, food and medical supplies due to a two-year economic blockade imposed by Israel.

Map


Israeli positions in Gaza

The International Committee for the Red Cross said on Sunday its medical emergency team had been prevented for a third day from entering the territory.

Egypt has also completely closed the Rafah crossing, cutting off aid supplies to the territory.

The UN has warned that there were "critical gaps" in aid reaching Gaza, despite claims from Tzipi Livni, the Israeli foreign minister, that there was no crisis and that aid was getting through.

Christopher Gunness, the UN Relief and Works Agency (Unrwa) spokesman, said the idea that there was no humanitarian crisis in Gaza, was absurd.

"The organisation for which I work - Unrwa - has approximately 9,000 to 10,000 workers on the ground. They are speaking with the ordinary civilians in Gaza... People are suffering. A quarter of all those being killed now are civilians. So when I hear people say we're doing our best to avoid civilian casualties that rings very hollow indeed."

Elsewhere in the strip, heavy artillery, tracer fire and rockets could be heard while reports said Israeli troops had reached the northern towns of Beit Lahiya and Beit Hanoun.

Soldiers and fighters were also locked in gun battles east of the Hamas stronghold of Zeitoun.

Al Jazeera's Ayman Mohyeldin, reporting from Gaza City, said power lines have been cut throughout Gaza and more than 250,000 people in the northern part of the territory were without electricity.

'No picnic'

Witnesses in eastern Gaza told Al Jazeera that soldiers had begun house to house operations, moving from building to building. They had also taken positions on top of many of the rooftops in that area, the witnesses said.

Barak said the operation would be "expanded and intensified as much as necessary" [AFP]
Al Jazeera's Jacky Rowland, reporting from the Israeli side of the border, said the authorities there have been extremely tight-lipped about the operation.

However, the military confirmed that at least 30 soldiers have been wounded, two of them seriously, in the fighting so far.

Israel extended its naval blockade of Gaza early on Sunday, from six nautical miles to 20 nautical miles, preventing humanitarian aid and protest vessels from trying to break the siege.

It also captured the Hamas-affiliated Al Aqsa TV and has been broadcasting messages telling Hamas leaders to give themselves up.

Around 9,000 military reservists have been called up to assist in the ground assault.

Ehud Barak, Israel's defence minister, said that the operation was aimed at forcing Hamas "to stop its hostile activities against Israel and bring about significant change".

"The operation will be expanded and intensified as much as necessary," Barak said on Sunday. "War is not a picnic."Al Jazeera

-
Пацифисти протестират в Тел Авив срещу действията на армията


Израелската артилерия обстрелва цели в Ивицата Газа.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Няколко хиляди израелци протестираха в Тел Авив срещу операцията "Излято олово" в сектора Газа, предадоха агенциите. Те носеха лозунги срещу операцията и скандираха "Убиец на деца" по адрес на военния министър Ехуд Барак. Лявата партия "Хадаш" е един от организаторите на протеста, а в демонстрацията участваха и двама депутати.

Около 5000 британски мюсюлмани демонстрираха пред израелското посолство в Лондон. Някои от тях се опитаха да щурмуват сградата, но бяха разубедени от по-умерените участници. Впоследствие те изгориха израелския флаг и хвърлиха няколко бутилки със запалителна смес по полицаите.

В Турция близо 750 души протестираха пред консулството на Израел в Истанбул. В Анкара демонстранти се събраха пред мисията на ООН и скандираха "Проклет да е Израел!". Турция изпрати 13 тона медицинска помощ за Газа.

Саудитска Арабия събра $32 млн. за жителите на Газа. Крал Абдула е дал $8 милиона. Младите саудитци даряват кръв за пострадалите в сектора.

ЗАКОН

Член 51 от Устава на ООН запазва правото на всяка нация да се защитава, ако е подложена на военни атаки. Единственото ограничение е самозащитата да съответства на принципа на пропорционалността.сега

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq