вторник, 13 януари 2009 г.

Кайро - центърът на дипломатическите усилия за Газа

12. 10 .2009 Livni_Mubarak

Кайро - центърът на дипломатическите усилия за Газа

Вчера египетският главен преговарящ по прекратяването на огъня в Газа генерал Омар Сюлейман даде срок от 48 часа на движението „Хамас” и Израел да се произнесат по египетската инициатива. Освен представителите на двете преки страни в конфликта, в Кайро се оказаха още две делегации - турска, ръководена от видния съветник на премиера Ердоган Ахмед Даудоглу, и германска, начело с външния министър Валтер Щайнмайер. Египетската страна отрече дипломатите от Анкара да са взели участие в същинските преговори. Стана известно, че последните са направили среща с делегацията на „Хамас”. Радикалното движение, което се ползва с пълната подкрепа на Турция, желае по-значима роля на Анкара в преговорния процес, тъй като се надява да използва нейния авторитет за натиск върху Израел, но също така и върху Египет.

В същото време се засилват гласовете, че настроенията на „Хамас”-Газа и „Хамас”-Дамаск все повече се разминават. Израел директно обвинява Техеран, че оказва натиск върху председателя на политбюро на „Хамас” Халед Машаал, намиращ се в сирийската столица, чиято тактика е да протака и да печели време. Вестник „Джерузалем пост” изразява мнението, че стремежите на Иран са да докаже, че контролира палестинското движение, за да го използва след това при бъдещите преговори за „иранското ядрено досие”. Египетската медия „Роуз Юсуф” от своя страна отбелязва, че Иран желае въвличането на Египет в бойните действия. Ливанският вестник „Сафир” информира, че председателите на парламентите на Иран, Сирия и Индонезия са се отказали да пътуват до Кайро в рамките на тяхната близкоизточна обиколка. Причината за това е „неясната позиция на Египет по разрешаването на конфликта”.

Наблюдателите се опитват да дефинират какво би представлявало успех за „Хамас” при сключването на примирие. Лондонският вестник „Ал Хая” прави догадки, че за палестинските радикали неелиминирането на ръководството на движението, запазването на подземните тунели и особено отварянето на контролнопропусквателните пунктове ще са достатъчни то да обяви постигната победа във войната в Газа.

От своя страна израелски военни източници отбелязват, че двете основни задачи пред израелската армия – окупирането на подземните тунели „Филаделфия” на юг и разрушаването на ракетните установки на север, все още не са изпълнени. Те определят съпротивата на „Хамас” като „война със сенките”, аргументирайки се с факта, че досега нито един израелски танк дори не е аварирал по време на бойните действия. Единствената сериозна съпротива са спорадичните изстрели на снайперистите. В същото време е можело да бъдат реализирани поставените предварително задачи, ако сухопътната офанзива не е била спряла пред гъстонаселените региони, а е продължила със същия интензитет. Очевидно е разминаването в информацията от двете страни, тъй като според палестинската съпротива вчера за пръв път са били изстреляни противовъздушни ракети.

Трудно е да се пресъздаде точната картина на бойните действия и ситуацията на терена. Със сигурност обаче „пазарлъците” на дипломатическата арена няма да са по-лесни, поради намесата на множество посредници, някои от които не крият своите регионални претенции.ориентбг

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq