понеделник, 12 януари 2009 г.

Иран призова към обединение на мюсюлманските държави

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад призова мюсюлманските страни към обединение, за да се прекрати израелския „геноцид“ в Ивицата Газа. Той заяви, че „ако не се предприемат спешни и глобални мерки от независими и свободни страни“, за да се прекратят израелските бомбардировки на Газа, „регионът, мюсюлманският свят и човечеството като цяло ще се изправят пред хуманитарна катастрофа от исторически мащаб“. Иранският държавен глава предупреди, че мюсюлманският свят и неговите лидери имат „историческа отговорност“ да действат и „са способни да вкарат повече динамизъм в палестинската интифада“.

НАТО не възнамерява да изпраща миротворци в района на палестинско-израелския конфликт, съобщи генералният секретар на Алианса Яп де Хооп Схефер. Той уточни още, че за миротворческа мисия може да се говори едва след като двете страни на конфликта подпишат мирно споразумение, одобрено от НАТО.

Новоизбраният американски президент Барак Обама заяви, че възнамерява да се заеме с разрешаването на конфликта в Ивицата Газа от първия ден на мандата си, без да даде подробности за предстоящите си дипломатически действия, нито за стратегическите си намерения. “В момента събирам екип, така че още в първия ден да разполагаме с най-добрите хора”, за да “се ангажираме веднага в мирния процес в Близки изток”, заяви Барак Обама.

всекиден,понеделник, 12 януари 2009

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq