вторник, 13 януари 2009 г.

Войната в Газа-13.01.09 г.

Израел забрани на арабските партии да участват в изборите

Израел забрани на арабските партии в страната да участват на предстоящите парламентарни избори, предаде АП. Арабски депутат окачестви забраната като проява на расизъм и се закани да отнесе случая до Върховния съд. Според него, става въпрос за „фашистка" политика, целяща парламент и държава без араби. В момента, арабските партии имат 120 депутати в Кнесета. Арабското население е около 1/5 от 7-милионен Израел.

Арабското население отговори на офанзивата на Израел в Газа със серия от протести, които допълнително утежниха отношенията. В изявление на говорителя на парламента се обвиняват арабските партии в подкрепа на тероризма и антиизраелска политика. Арабски депутати са пътували до страни като Ливан и Сирия, които са известни „врагове" на Израел.

САЩ ще използват нов подход към Иран, обеща Хилъри Клинтън
13 януари 2009 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бъдещият първи дипломат в администрацията на новоизбрания американски президент Барак Обама, Хилъри Клинтън, заяви, че САЩ ще опитат да ангажират Иран с “нов подход”, предаде АФП.
“Ще преследваме нов, вероятно различен подход,” към Иран с “отношение, което може да донесе плодове”, каза Клинтън в речта си пред сенатската комисия, натоварена с разглеждането на нейната кандидатура за държавен секретар.

250 арабски граждани протестираха срещу войната в Газа в румънския град Яш
13 януари 2009 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Яш. Четири арабски организации организираха днес протестен марш срещу военната офанзива на Израел в Ивицата Газа, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком. Над 250 души, по-голямата част от които студенти, поискаха прекратяване на военния конфликт и разрешаването на положението по дипломатически път.
Макар че арабските граждани получиха разрешение от властите за двучасов протест, той приключи след около 50 минути. Участниците в протеста обиколиха няколко централни улици, а полицията затвори временно движението за успешното преминаване на шествието.
Арабските граждани скандираха лозунги на румънски, английски и арабски език за освобождаването на Палестина и прекратяването на военния конфликт в Ивицата Газа. По-голямата част от тях бяха “Спрете убийството на деца!” и “Мир, не война!”.

Иран призова всички страни да прекратят отношенията си с Израел
13 януари 2009 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският министър на външните работи Манучехр Моттаки призова всички страни да прекъснат дипломатическите си отношения с Израел, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”. Според Моттаки по този начин страните ще изразят своята подкрепа за палестинците в Ивицата Газа.
Иранският външен министър посочи, че всички държави по света, особено арабските и ислямските страни, трябва да окажат натиск на Израел да сложи край на своята офанзива в Ивицата Газа.

Катар настоява за спешна среща на Арабската лига във връзка със ситуацията в Ивицата Газа
13 януари 2009 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Доха. Катар е поискал да се проведе извънредна среща на Арабската лига, на която да бъде обсъдена ситуацията в Ивицата Газа, предаде Ройтерс.
Говорителят на Арабската лига Абдел-Алим ал Абияд посочи, че до момента всички страни са потвърдили, че ще вземат участие в заседанието.
Вчера генералният секретар на организацията Амр Муса заяви, че арабските външни министри ще се срещнат в петък в Кувейт, за да обсъдят „продължаването на израелската агресия в Газа”. Кувейт ще бъде домакин на арабски икономически форум на 19 януари.

Израел отхвърля резолюцията на ООН, осъждаща операцията в Газа
13 януари 2009 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израел отхвърля едностранчивата резолюция на Съвета на ООН по човешките права, която осъжда операцията в Ивицата Газа, се посочва в изявление на израелското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Израелската армия бе обвинена в използването на експериментално оръжие в Газа. Отначало в интернет се появиха жестоки снимки на деца с овъглени лица или обезобразени тела, а след това и обвиненията на правозащитни организации и лекари от болниците в Газа. Те обвиняват Израел в използването на фосфорни бомби и Dime (Dense Inert Metal Explosive) - оръжие, предизвикващо повреждане на органите и части от телата, което след време води до образуването на рак. Тези бомби от най-ново поколение имат обвивка от въглеродни влакна и съдържат тънки волфрамови частици, а не обикновен метален шрапнел.


Норвежки лекари, работещи в болниците в Газа, са регистрирали характерните за този тип оръжие поражения у няколко ранени. В резултат на взрив на Dime се разлетяват микроосколки, проникващи в меките тъкани и сухожилията. Ранените са обречени на сигурна смърт, защото тези невидими осколки остават в тъканите им и предизвикват рак.

Междувременно Израел заяви, че „използва само такова оръжие, каквото и страните членки на ООН".

Израелската операция „Излят куршум" продължава повече от 2 седмици. В хода на боевете са загинали около 900 палестинци, а няколко хиляди са били ранени.монитор

Страсбург. Европейският парламент подкрепя идеята за разполагане на международни сили с широки пълномощия, с цел гарантиране прекратяването на огъня в Ивицата Газа.
„Недопустимо е да продължат страданията на мирното население, продължаването на насилието и обстрела на служителите на ООН”, каза от името на Европарламента неговият председател Ханс-Герт Пьотеринг. Той настоя за незабавно прекратяване на огъня и безпрепятствен достъп до Газа на хуманитарни помощи.
Според него „международни сили могат и трябва да осигурят прекратяването на огъня в Ивицата Газа. Действията на едни такива сили трябва да имат ясна политическа цел – възстановяване доверието, нужно за завършване на мирните преговори”.

Газа. Управляващото в Ивицата Газа движение „Хамас” е отворено за всякакви дипломатически инициативи, които могат да спрат израелската военна операция, каза в телевизионно обръщение лидерът на ислямисткото движение Исмаил Хания.

Декларирайки готовност за политическо разрешаване на конфликта, който за 17 дни отне живота на 900 палестинци и 13 израелци, в същия момент Хания даде да се разбере, че „Хамас” няма да свали оръжията, и отново обеща на жителите на палестинската територия скорошна победа.

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq