понеделник, 12 януари 2009 г.

Войната в Газа-12.01.09 г.

Никола Саркози призова да не се допуска прехвърлянето на конфликта в Газа на територията на Франция

12 януари 2009 | 23:20 | Агенция "Фокус"

Париж. Френският президент Никола Саркози се срещна днес с френски религиозни лидери и подчерта необходимостта от това, да се избегне „прехвърлянето” на френска земя на конфликта в Газа, за чието разрешаване Франция работи, предаде ”Йедиот Ахронот”, позовавайки се на информация от президентския пресцентър.
П-рано днес е била хвърлена запалителна бомба в пицария, намираща се на приземния етаж на юдейски религиозен център в град Сен Дьони.


Бан Ки-мун настоя Израел и „Хамас” незабавно да прекратят сраженията в Ивицата Газа

12 януари 2009 | 23:03 | Агенция "Фокус"

Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя Израел и ислямисткото палестинско движение „Хамас” незабавно да прекратят сраженията в Ивицата Газа, заявявайки че „твърде много хора са загинали” в конфликта, предаде АФП. В първата си пресконференция за годината, ден преди да отпътува за обиколка в Близкия изток с цел постигането на мир в региона, Бан Ки-мун каза: „Сраженията трябва са спрат. Обръщам се към двете страни: „Просто спрете”. Твърде много хора загинаха”.


Двама американски войници са загинали в Ирак

12 януари 2009 | 20:55 | Агенция "Фокус"

Багдад. Двама американски военнослужещи са загинали при инциденти в Ирак, несвързани с бойници действия, се казва в две отделни съобщения на американското военно командване, предаде АФП.
Единият войник загинал в Самара, Централен Ирак, а вторият във военновъздушната база “Ал Асад” в западната провинция Анбар. И двата инцидента са станали в неделя, се казва в анонсите, без да се дават повече подробности.
Общият брой на американските военни жертви от началото на воденото от САЩ нахлуване през 2003 г. достигна 4 227 души, сочат данните на независимия сайт www.icasualties.org.

Испанският външен министър ще се срещне с Ехуд Олмерт

12 януари 2009 | 20:42 | Агенция "Фокус"

Мадрид. Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос ще се срещне на 14 януари в Тел Авив с израелския премиер Ехуд Олмерт, в рамките на Близкоизточната си обиколка, предаде испанската агенция ЕФЕ. Моратинос ще настоява за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа и започване на период на възстановяване на региона. След срещата с Олмерт Моратинос ще се срещне и с палестинския президент Махмуд Аббас.

Повече от 20 палестинци са загинали днес в Ивицата Газа, съобщиха палестински медици

12 януари 2009 | 20:28 | Агенция "Фокус"

Газа. Повече от 20 палестинци са загинали днес в Ивицата Газа, съобщиха палестински медици, предаде РИА Новости. Общо от началото на военната кампания на Израел в Ивицата Газа са загинали 912 палестинци, а около четири хиляди са ранени. По данни на палестинските медицински служби, около половината от пострадалите са деца, жени и старци.

Испания предложи да подкрепи възстановяването на Ивицата Газа

12 януари 2009 | 18:48 | Агенция "Фокус"

Кайро. Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос се срещна в Кайро с египетския си колега Ахмед Абдул Гейт, пред който заяви, че Испания има готовност да предостави материална помощ за възстановяването на Ивицата Газа, както и да осигури медицински екипи и техника, съобщава испанското информационно издание “Естрея Дихитал”. Моратинос заяви, че Испания може да изпрати наблюдатели, които да бъдат разположени по границите и да следят за сигурността. Според Моратинос, международната общност трябва да положи всички дипломатически и политически средства за прекратяване на военните действия, както и за бъдещото възстановяване на региона.

Израел настоя, че използва само “законни оръжия” при операцията в Ивицата Газа

12 януари 2009 | 18:40 | Агенция "Фокус"

Ерусалим. Израелската армия настоя, че всички оръжия, използвани при операцията в Ивицата Газа са били в рамките на международното право на фона на обвиненията, че обстрелва с фосфорни снаряди цели в контролирания от “Хамас” палестински анклав, предаде АФП.
Попитан дали въоръжените сили използват бял фосфор израелски военен говорител отказа да потвърди или отрече твърдението, но заяви, че “всички оръжия, използвани от израелските сили са в съзвучие с международното право”.
Говорителят на израелския премиер Марк Регев каза на свой ред, че Израел използва само законни оръжия, използвани от други западни армии.

Испанският външен министър започна Близкоизточната си обиколка

12 януари 2009 | 18:30 | Агенция "Фокус"

Кайро. Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос, който е на посещение в Египет, заяви по време на пресконференция в Кайро, че Испания очаква край на израелската военна офанзива в Ивицата Газа, а радикалното палестинско движение “Хамас” да прекрати ракетния обстрел на израелски територии, и настоява за незабавно започване на преговори между палестинци и израелци, предаде Еуропа Прес. Кайро е първата спирка от Близкоизточната обиколка на Маратинос. Утре той ще пристигне в Сирия.

Испания предложи да подкрепи възстановяването на Ивицата Газа
12 януари 2009 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Кайро. Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос се срещна в Кайро с египетския си колега Ахмед Абдул Гейт, пред който заяви, че Испания има готовност да предостави материална помощ за възстановяването на Ивицата Газа, както и да осигури медицински екипи и техника, съобщава испанското информационно издание “Естрея Дихитал”. Моратинос заяви, че Испания може да изпрати наблюдатели, които да бъдат разположени по границите и да следят за сигурността. Според Моратинос, международната общност трябва да положи всички дипломатически и политически средства за прекратяване на военните действия, както и за бъдещото възстановяване на региона.

Израелски снаряд падна на египетска територия при бомбардировките на Ивицата Газа
12 януари 2009 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Кайро. Израелски снаряд падна на египетска територия край къща в граничния град Рафах без да експлодира, предаде Ройтерс.
Снарядът ударил на около 200 метра в египетска територия по време на израелска въздушна атака по границата между Египет и Ивицата Газа, където израелската авиация обстрелва тунели, използвани за контрабанда на оръжия в палестинския анклав. Полицията отцепи района и повика сапьори.
Това е първият случай на израелски снаряд, паднал на египетска територия от началото на 17-дневните израелски удари срещу Газа.

АФП: Броят на жертвите на израелската операция в Ивицата Газа е надвишил 900 души
12 януари 2009 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Газа. Броят на жертвите на израелската операция в Ивицата Газа е надвишил 900 души днес, съобщиха палестински медицински източници, цитирани от АФП.
"От началото на израелската операция “Излято олово” в отговор на ракетния обстрел на ислямистката групировка “Хамас” най-малко 905 палестинци са загинали и около 3 950 са били ранени", съобщи Моауия Насанейн, началник на спешната медицинска помощ в Газа.
По думите на палестинския медик сред жертвите има най-малко 277 деца.

Развитие на конфликта в Газа (ОБЗОР)
12 януари 2009 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Днес е 17-ят ден от началото на военната офанзива на Израел в Газа – жертвите са над 800 палестинци и 13 израелци.
Самолети на военновъздушните сили на Израел са атакували около 12 цели на територията на Ивицата Газа днес, което е най-слабата интензивност на бомбардировките от израелска страна от началото на 17-дневната операция на армията на страната срещу радикалната групировка “Хамас”.
Унищожените обекти включват складове за оръжие в домовете на активисти на “Хамас”, тунели са трафик на контрабандни стоки, както и групи от екстремисти, е съобщил говорител от израелската армия.
Сухопътните войски са участвали в сблъсъци с палестински бойци по цялата територия на анклава.
В разрез с мнението на израелския премиер Ехуд Олмерт външният министър Ципи Ливни и министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак искат военните действия в Ивицата Газа да бъдат прекратени възможно най-скоро.
Според Ливни дългото продължаване на сраженията може да намали силите на израелската армия и да постави Израел в трудно положение от дипломатическа гледна точка.
По-рано Ехуд Барак се обяви против разполагането на военни части в най-населените зони от Ивицата Газа.
Опитите за постигане на примирие в Ивицата Газа продължават и днес в Египет с участието на генерал Амос Гилад, който представя Израел в провежданите разговори.
Амос Гилад, който е съветник в министерството на отбраната на Израел, изрази оптимизма си за развоя на разговорите и за ролята на Египет в борбата на Израел срещу контрабандата на оръжия. Според генерала Египет разбира ясно ролята на трафика на оръжия за подсилването на радикалното движение “Хамас”.
Радикалното палестинско движение “Хамас” отхвърли египетското предложение за установяване на дългосрочно примирие с Израел.
Според вестник “Ал Хаят”, който цитира високопоставен активист от редиците на групировката, “Хамас” се противопоставя на трайното примирие с Израел и на разполагането на “сини каски” в Ивицата Газа.
По-рано Египет обяви, че дава още 48 часа на Израел и “Хамас”, за да обмислят условията на египетското предложение за примирие.
В обширен материал в. “Ню Йорк таймс” коментира, че Египет и Йордания се опасяват, че ще бъдат притиснати да приютят палестинските общности, които сега живеят отвъд границите им. Ако Израел, например, откаже да поеме отговорността за осигуряването на хуманитарна помощ за Газа, Египет може да се окаже принуден да запълни вакуума. Йордания от своя страна е загрижена, че Израел може да опита да изтласка палестинците от Западния бряг на нейна територия.
Правителствата на двете страни се опасяват, че при подобно развитие може те да трябва да поемат отговорността за регулирането на отношенията между палестинците и Израел, което ще застраши подписаните от Египет и Йордания мирни договори с Израел.

Палестинското движение “Хамас” отхвърля възможността за дългосрочно примирие с Израел
12 януари 2009 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Газа. Радикалното палестинско движение “Хамас” отхвърля египетското предложение за установяване на дългосрочно примирие с Израел, предаде агенция Гисен.
Според вестник “Ал Хаят”, който цитира високопоставен активист от редиците на групировката, “Хамас” се противопоставя на трайното примирие с Израел и на разполагането на сини каски в Ивицата Газа.
По-рано Египет обяви, че дава още 48 часа на Израел и “Хамас”, за да обмислят условията на египетското предложение.

Иран призова ислямския свят са сложи край на израелския „геноцид” в Ивицата Газа
12 януари 2009 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова ислямския свят да се обедини и да сложи край на израелския „геноцид” срещу населението в Ивицата Газа, предаде АФП, като се позова на съобщение на алжирската информационна агенция АПС.
След среща с алжирския си колега Абделазис Бутефлика, иранският държавен глава заяви, че „ако не се предприемат спешни и цялостни мерки от независими и свободни страни” за прекратяване на „смъртоносните бомбардировки над Газа”, мюсюлманският свят и човечеството като цяло ще бъдат изправени пред хуманитарна катастрофа с исторически измерения”. Настоявайки за координирани политически и икономически санкции срещу Израел, Ахмадинеджад заяви, че Иран ще „предложи всякаква подкрепа” за спиране на израелската военна операция и опасността от „нова вълна от геноцид” срещу палестинския народ.

МЕНА: Постигнат е напредък в преговорите с “Хамас”

12 януари 2009 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Кайро. Първият етап на преговорите между делегациите на палестинското радикално движение “Хамас” и египетските представители в Кайро за ситуацията в Ивицата Газа приключиха “положително”, предаде египетската информационна агенция МЕНА, позовавайки се на официален египетски източник.
“В хода на преговорите бе изработено общо виждане за това, че кръвопролитието трябва да бъде прекратено незабавно”, каза египетският представител.
По неговите думи, ръководителят на египетското разузнаване Омар Сулейман е обяснил на представителите на “Хамас” всичките положения на египетската мирна инициатива, целяща прекратяването на израелската агресия в Ивицата Газа. Очаква се, че днес преговорите между представителите на Египет и “Хамас” ще бъдат продължени.
“В понеделник сутринта преговорите ще бъдат подновени, тяхната цел ще бъде реализирането на египетската мирна инициатива”, каза източникът на агенцията.
Египетската мирна инициатива предвижда временно прекратяване на израелската военна операция в Ивицата Газа и палестинските обстрел срещу израелската територия. Затишието трябва да позволи в Ивицата Газа да бъдат доставени хуманитарни помощи, както и да бъдат съгласувани въпросите на дълготрайно споразумение за прекратяване на огъня.
Освен това, мирният план на Египет предвижда и гарантирането на сигурността на границата между Израел и Ивицата Газа, както и възстановяването на единството на палестинските движения.

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq