неделя, 11 януари 2009 г.

Войната в Газа-11.01.09 г.

АФП: Израел изпраща резервисти в Ивицата Газа, но казва, че краят може да е близо

11 януари 2009 | 21:45 | Агенция "Фокус"

Газа. Израел започна да изпраща резервисти, които да се включат в тежките сражения в Ивицата Газа, докато броят на жертвите на израелската мащабна операция срещу палестинското радикално движение “Хамас” в палестинския анклав достигна 900 души. Според официални лица, краят на операцията може да е близо, предаде АФП.
Израелските сили напреднаха по-навътре към главния град на Газа, докато самолети извършиха най-малко 50 удара в хода на 16-я ден на израелската военна операция, имаща за цел прекратяването на палестинския ракетен обстрел по Израел, който продължи въпреки офанзивата.
Втори канал на израелската телевизия съобщи, че армията е започнала да изпраща резервисти, мобилизирани на 27 декември, а армейски говорител съобщи, че резервистите ще бъдат предимно “интегрирани” в бойните отряди.
Мирни граждани отново станаха жертви на израелската офанзива в Ивицата Газа, където половината от населението е под 18 г. Две жени и четири деца бяха убити в резултат на въздушен удар по жилищна сграда в град Бейт Ханун, съобщиха медицински източници и очевидци.
Израелски официални лица предположиха, че краят на операцията може да наближава.
“Решението на Съвета за сигурност (на ООН) не ни дава много място за маневри”, каза израелският заместник-министър на отбраната Матан Вилнай.
“Затова ние може да сме близо до края на сухопътната офанзива и операцията като цяло”, добави той.
---
Френският държавен секретар по правата на човека коментира ситуацията в Ивицата Газа

11 януари 2009 | 19:33 | Агенция "Фокус"

Париж. Френският държавен секретар по правата на човека Рама Яд днес обяви, че трябва да се сложи край на “мъченичеството” на Ивицата Газа и на “катастрофалната хуманитарна ситуация” в територията, предаде агенция Гисен.
Коментирайки положението в Ивицата Газа Рама Яд допълни, че радикалното движение “Хамас” е “изключително отговорно” за ситуацията в палестинската територия заради “престъпното си поведение”. Тя подчерта и недостатъчността на хуманитарното примирие, дадено от Израел, но все пак призна правото на страната да “се защитава от терористичните актове и от терористи, които не се спират пред нищо”.
---
Сред пострадалите при израелския въздушен удар над Рафах има и две деца

11 януари 2009 | 19:19 | Агенция "Фокус"

Рафах. Двама египетски полицаи и две деца бяха ранени днес при израелски въздушен удар близо до граничния пункт Рафах на границата между Египет и Ивицата Газа, предаде АФП.
Децата, на 2 и 5 години, и полицаите са били хоспитализирани. Засега не се знае в какво състоянието се намират пострадалите.

Сред пострадалите при израелския въздушен удар над Рафах има и две деца
11 януари 2009 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Рафах. Двама египетски полицаи и две деца бяха ранени днес при израелски въздушен удар близо до граничния пункт Рафах на границата между Египет и Ивицата Газа, предаде АФП.
Децата, на 2 и 5 години, и полицаите са били хоспитализирани. Засега не се знае в какво състоянието се намират пострадалите.

Властите в Египет високо оценяват действията на Русия за прекратяване на военните действия в Газа
11 януари 2009 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на телефонен разговор с египетския си колега Ахмед Абул Гейт се обяви за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Лавров също така изрази дълбока загриженост във връзка с продължаването на военната конфронтация в Ивицата Газа, с ръста на жертвите от двете страни и драматичното влошаване на хуманитарната ситуация, предаде Интерфакс.
От своя страна външният министър на Египет даде висока оценка на действията на Русия за по-скорошно прекратяване на военните действия в Ивицата Газа.

Египет е готов да приеме още пострадали палестинци от Ивицата Газа
11 януари 2009 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетските власти днес обявиха, че имат готовност да приемат още палестинци, пострадали при военните действия в Ивицата Газа, предаде АФП.
В тази връзка 22 египетски болници са преминали на извънреден режим.
По последни данни от началото на израелската офанзива в Ивицата Газа са загинали 889 палестинци, от които 275 деца, а повече от 3 620 са били ранени.

Генералният секретар на НАТО се срещна с Ципи Ливни

11 януари 2009 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелският министър на външните работи Ципи Ливни днес се е срещнала с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, предаде агенция Гисен.
Основна тема на разговорите им е била борбата срещу тероризма и средствата за възпрепятстване на трафика на оръжия към Ивицата Газа.
В същото време от израелската армия обявиха, че военновъздушните сили са ударили 20 тунела, служещи за контрабанда на оръжия между Египет и Ивицата Газа.

Алжир и Иран призоваха към спиране на “геноцида” срещу населението в Ивицата Газа
11 януари 2009 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Алжир. Алжир и Иран днес призоваха към прекратяване на “геноцида” на жителите на Ивицата Газа, които от 27 декември са подложени на военните удари на израелската армия, предаде АФП.
След днешната среща между иранския вицепрезидент Хосеин Дакан и алжирския президент Абделазиз Бутефлика в Алжир иранският политик е обявил пред пресата общото мнение на двете страни за необходимостта от прекратяване на “геноцида на жестоката израелската политика” в Ивицата Газа. По време на срещата са били разисквани и “начините хуманитарните помощи да достигнат до населението” на палестинската територия.

Двама египетски полицаи са били ранени при израелски въздушен удар срещу Рафах
11 януари 2009 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Рафах. Двама египетски полицаи са били ранени от шрапнели при израелски въздушен удар срещу граничния пункт Рафах между територията на Египет и Ивицата Газа, съобщава източник от силите за сигурност, цитиран от АФП.
Не е ясно колко тежко ранени са полицаите, като източникът е съобщил, че двамата мъже са били откарани в болница.
“Те са били ранени от шрапнели след като израелските ВВС са бомбардирали граничния район”, е казал информаторът, като е добавил, че ударите са били насочени срещу контрабандни тунели на около 400 метра от границата между Египет и Ивицата Газа.

При въздушен обстрел вчера е била разрушена клиника в Ивицата Газа
11 януари 2009 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Лечебно заведение е било разрушено при вчерашните бомбардировки на израелската армия в Ивицата Газа, предаде днес АФП, позовавайки се на информацията на множество благотворителни организации, осигуряващи финансирането на клиниката. При разрушенията няма жертви.
“Клиниката е напълно разрушена, заедно с цялото й медицинско оборудване”, са казали от отдела за международни операции Шведската църква.
Израелската армия е бомбардирала клиниката, след като е дала предупредителен изстрел за евентуалното евакуиране на болничното заведение.
Според говорителя на Шведската църква израелската армия не е имала повод да обстрелва сградата, служеща като интензивно отделение от началото на офанзивата в Ивицата Газа.

Делегация на ЕП е влязла в Ивицата Газа днес
11 януари 2009 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Кайро. Делегация на Европейския парламент днес е влязла в Ивицата Газа през Египет, предаде АФП.
Делегацията, която се състои от 8 депутати от ЕП, е влязла в Ивицата Газа през пропускателния пункт Рафах и ще остане в палестинската територия до вторник, когато трябва да изготви оценка на положението в Ивицата Газа. Това е съобщил заместник-председателят на ЕП Луиза Моргантини.
По време на престоя си европейските депутати ще посетят бежански лагери и болници в Ивицата Газа. Те ще бъдат придружени от членове на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци УНРВА.
Във вторник, при завръщането си в Страсбург, делегатите ще дадат отчет за посещението си пред ЕП, след което ще дадат пресконференция.

Сирия обвини Израел във “военни престъпления”

11 януари 2009 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Външният министър на Сирия Уалид Муалем днес обвини Израел в извършването на “военни престъпления” по време на военната си офанзива срещу ислямисткото движение “Хамас” в Ивицата Газа, предаде АФП.
Израел извършва военни престъпления, като убива жени и деца, хуманитарни служители, журналисти и използва бомби с бял фосфор”, е казал Муалем на пресконференция днес.
Сирийският министър е отправил критики и към Съвета за сигурност на ООН, който прие в четвъртък резолюция, апелираща към незабавно прекратяване на военните действия в Ивицата Газа. Според Муалем Съветът за сигурност е трябвало да изготви резолюция, която да задължава спирането на сраженията, както и да обяви извършването на военни престъпления от страна на Израел, като сформира и независима анкетна комисия, която да разследва тези престъпления.

“Аарец”: Армията на Израел напредва в град Газа, най-малко 14 палестинци са били убити при операцията

11 януари 2009 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Газа. Войници от израелската армия са навлезли в предградията на гъстонаселения град Газа днес, като според съобщения на местни медицински екипи военнослужещите са причинили смъртта на най-малко 14 палестинци, предаде вестник “Аарец”.
Междувременно военновъздушните сили на Израел продължават да обстрелват цели на групировката “Хамас” в различни части от палестинската територия.
Боевете по суша се водят в югозападната част на Газа, който е най-големият град в палестинския анклав, като мястото на престрелките предполага, че армията на Израел засилва офанзивата си срещу “Хамас”, продължила повече от две седмици. По-рано военните ограничаваха действията си до покрайнините на градските центрове в Ивицата Газа.

Израелски войници са били обстрелвани от територията на Сирия днес
11 януари 2009 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Неидентифицирано лице е открило огън от територията на Сирия срещу група, състояща се от цивилни и войници от израелската армия, които са правили рутинна проверка по граничната територия на платото Голан и Сирия, предаде агенция Гисен.
В инцидента няма пострадали. Единствените щети са по автомобила на нападнатата група. Извършителят е избягал.
След нападението Израел е подал жалба пред силите на ООН, които са разположени по граничната зона между Сирия и Израел.

Израелски дипломат разкритикува позицията на Швейцария по отношение на Газа
11 януари 2009 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Женева. Високопоставен израелски дипломат разкритикува швейцарското правителство в свое интервю след като Берн подкрепи проекторезолюция на ООН, заклеймяваща нарушенията на правата на човека на територията на Ивицата Газа, съобщава АФП.
Израелският посланик в европейската страна Илан Елгар е коментирал, че според него швейцерската подкрепа за резолюцията е “много проблематична, тъй като по този начин Швейцария заема позиция срещу Израел”.
Израелският дипломат е критикувал и про-палестинската демонстрация, проведена в Берн вчера, тъй като протестиращите са призовавали правителството да прекъсне военните си връзки с еврейската държава.

МИГнюз: Ракета „Касам” се взриви в училище в град Сдерот
11 януари 2009 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Ракета „Касам”, изстреляна от палестински терористи, се взриви в двора на училище в израелския град Сдерот, предаде МИГнюз.
Сградата на училището е била празна, тъй като от известно време във връзка с непрестанния ракетен обстрел занятията са спрени. Един човек, който е бил недалеч от мястото на взрива, е изпаднал в шоково състояние, оказана му е медицинска помощ.

Ислямисткото движение “Хамас” иска примирие, заяви началникът на израелското военно разузнаване
11 януари 2009 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Според началника на израелското военно разузнаване Амос Ядлин радикалното палестинско движение “Хамас” желае прекратяване на сраженията в Ивицата Газа, предаде агенция Гисен.
Генерал Амос Ядлин е посочил, че активистите от “Хамас” искат да постигнат примирие, но все още не са готови “да вдигнат бялото знаме”. Според него движението иска да нанесе още щети на израелската армия, както и да продължи ракетните обстрели срещу Израел.

Лидерите на „Хамас” се укриват в чужди посолства, заяви Израел
11 януари 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израел обвини международните дипломатически мисии, че укриват лидери на „Хамас”, предаде Ройтерс.
„Лидери на „Хамас” се укриват в бункери, болници и международни дипломатически мисии”, заяви секретарят на израелското правителство Овед Йехецкел, позовавайки се на данни на разузнаването. Той, обаче, не назова посолствата на конкретни страни.
-
Земя срещу мир - изходът от конфликта в Близкия изток

10 Януари 2009

в. Джордън таймс
Американци развяват израелското знаме на митинг в подкрепа на Израел в синагога във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Една често използвана арабска поговорка за държави, които са в конфликт, гласи: виновен е онзи, които е започнал конфликта. Така че ако се опитвате да разберете кой е виновен за днешния кръг от насилие в Газа, трябва да разберете само кой го е започнал. Когато обаче си зададем този въпрос, се объркваме още повече в търсене на началната точка назад във времето.

В региона е очевидно едно нещо: хората имат твърде непостоянна памет. Тези дни в Израел говорят за ивицата Газа, като се ограничават само до близкото минало. Когато обаче стане въпрос за заселническата дейност на Западния бряг, те отварят дума за божествено обещание, дадено на евреите отпреди хиляди години. Хронологията може да е най-важният ключ към разбирането на Близкия изток. Всяко действие може да бъде разглеждано като реакция на предхождащото го. Кой е прав и кой не често зависи от това, къде е началната точка.

Да вземем, например, сегашните израелски бомбардировки на Газа. Израелците твърдят, че те са отговор на атаките с ракети “Касам” от Газа към израелски градове. “Хамас” твърди, че ракетните му нападения са пряк резултат на обсадата на Газа, след като палестинското движение спечели изборите през 2006 година. Израел настоява, че се е изтеглил от Газа през 2005 година Палестинците казват, че след като контролира границите им по суша, море и въздух, Израел всъщност не е прекратил окупацията. Нещо повече, те настояват, че всички палестински територии са окупирани и Израел трябва да прекрати окупацията от 1967 година и да премахне еврейските селища, построени на Западния бряг. Израел казва, че евреите имат дадено от Бога право да се заселят където и да е, стига да смятат, че там е библейската земя, обещана от Бог на Авраам само за тяхна употреба.

Ако погледнем няколко десетилетия назад, ще видим и друга гледна точка. Израелците често повтарят, че окупирането на арабски територии е легитимно, защото тези райони били завладени в акт на самоотбрана като пряк резултат на започната от арабите атака срещу тях през юни 1967 година. Но когато кажете на израелците, че войната от 1967-а, която самите те наричат Шестдневната война, е започнала и свършила през юни, те казват, че това е станало всъщност месец по-рано. Израелците и техните защитници непрекъснато твърдят, че израелската “превантивна” война е започнала заради египетската блокада на тяхното пристанище Ейлат на Червено море. Според Израел настояването на египетския президент Гамал Абдел Насър войските на ООН да се изтеглят от Синай и да се наложи морска блокада не са нищо друго освен обявяване на война и това е оправдало израелската окупация на арабски територии.

Фактът, че една обсада е възприета като обявяване на война, напълно се забравя, когато става въпрос за ивицата Газа. Сякаш израелците смятат, че останалият свят има къса памет или че палестинците в Газа са творения на някакъв низшестоящ бог и не им е позволено да възприемат израелската блокада над тях като обявяване на война, която да оправдае реакцията им с военни средства.

Ясно е, че за да разграничим добрия от лошия, и двете страни трябва да се споразумеят за началната точка. Мнозина днес вярват, че естествената начална точка за палестинско-израелския конфликт е в края на 40-те години, когато е създаден планът на ООН за разделяне на териториите, който за първи път дава законова база за създаването на Израел. Ако отделянето на Палестина бъде прието като начална точка, то логическият край на конфликта ще бъде да се прекрати пряката и непряка окупация на палестинската половина от плана. Независимо от времето и хронологията, размяната на земя срещу мир продължава да е най-логичният и подходящ начин да се подходи към конфликта, който премина от 20 във 21-и век.

По БТА
-
Израел е близо до края на операцията в Ивицата Газа, смята израелски заместник-министър
11 януари 2009 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израел изглежда е близо до края на офанзивата си срещу „Хамас” в Ивицата Газа, каза израелският заместник-министър на отбраната Матан Вилнаи пред местно радио.
„Решението на Съвета за сигурност на ООН не ни дава много място за действие. От това следва, че сме близо до края на сухопътната операция и пълното й прекратяване, каза Вилнаи, цитиран от АФП.

Британски евреи призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа
11 януари 2009 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Група известни британски евреи са изпратили писмо до израелското правителство с призив за незабавно прекратяване на огъня, заявявайки че единствено намирането на решение чрез преговори може да доведе до дълготрайна сигурност в региона. Писмото е публикувано в британски ежедневник, предаде АФП. В него се предупреждава, че израелските нападения срещу активистите на „Хамас” в Ивицата Газа могат да засилят екстремизма.
Писмото е подписано от уважавани равини, университетски преподаватели и политици, представили се като „приятели на Израел” които „с ужас” следят броя на загиналите и от двете страни.

САЩ потвърдиха, че през гръцко пристанище се транспортират боеприпаси за Израел, комунистическата партия иска обяснение

11 януари 2009 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Атина.Гръцката комунистическа партия настоява за обяснения от правителството относно публикациите, че САЩ снабдяват с оръжие израелската армия през пристанището на Астакос в Западна Гърция, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Навтемборики”. Информацията се появи в публикация на израелския вестник “Аарец”. Докато гръцкото външно министерство опроверга категорично информацията, Пентагонът заяви тъкмо обратното. Говорителят на американския военен флот П. Райдър заяви, че 325 контейнера с боеприпаси се транспортират от германска компания от пристанището Астакос до пристанището Ашдод в Израел.

Най-малко девет палестинци са загинали при бомбардировки в Ивицата Газа
11 януари 2009 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Газа. Най-малко девет палестинци са загинали при бомбардировки в Ивицата Газа, предаде днес РИА Новости. Това съобщи говорителят на здравното министерство Муавия Хасанен. Според него трима са убити в северния град Бейт-Лахии, четирима в град Газа, а двама – в източната част на южния град Хан Юнис.
-
Israel advances on Gaza City

Israeli tanks remained positioned outside the
north, east and south of Gaza City [AFP]

Israeli ground forces are advancing on Gaza City and facing strong resistance from Palestinian fighters on the 16th day of the assault on the besieged territory.

Medical sources said that 24 Palestinian fighters have been killed in clashes in on Sunday, taking the total number of Palestinian deaths to 879.

Ayman Mohyeldin, Al Jazeera's correspondent in Gaza City, reported that there had been intense fighting and Israeli advances.

Israeli tanks remained positioned on the edge of the city to the north and east, while a column of tanks to the south advanced only to later pull back.

Air raids took place in southern and south eastern areas of the Gaza Strip, as well in the northern Beit Lahia and northwestern Jabalya.

Mohyeldin said that Sunday's maneuverings have raised speculation that they are a dry run for a full attack in the coming days.

Ehud Olmert, the Israeli prime minister, said that his country was nearing its objective in the offensive but that it must fight on to achieve its goals of halting Palestinian rocket fire into Israel.

IN DEPTH

Analysis and features from Gaza and Israel

Al Jazeera Labs: Report on and track the war

Send us your views and eyewitness videos

Watch our coverage of the war on Gaza

The Israeli security council is thought to be discussing whether phase three of the Gaza offensive should be implemented - a phase which will put ground troops further into the Gaza Strip.

James Bays, Al Jazeera's correspondent on the Gaza-Israel border, said: "Israel's leaders did not want to get to phase three.

"They were hoping to meet their military aims after phase one and two, achieving the mechanism they want in Gaza and stopping weapons smuggling from Egypt.

"But they feel their objectives have not been met yet. Phase three could be very dangerous for the Israeli soldiers. Hamas knows the territories very well and are preparing for the urban battle.

"Political leaders in Israel are under pressure. However, there is a strong public support for the war.

"The meeting today will look at phase three and at the end game of this operation."

Escalation warnings

The attempted advance comes after Israel dropped leaflets warning Gaza residents of a "widening offensive".

Attacks had continued during the night with Israeli tanks and infantry units moving into southwest Gaza City and exchanges of fire occurring with Palestinian fighters.

Israel claimed it shelled about 60 targets throughout the Gaza Strip overnight, hitting weapons depots, tunnels and a mosque.

At least four Palestinians were killed and dozens wounded, Palestinian medics said.

Three Palestinian rockets were fired into Israel, two hitting the southern city of Beer'sheva, without causing injuries.

About 3,700 Palestinians have been wounded since the beginning of the offensive. Thirteen Israelis have been killed during the same period, including three civilians hit by rockets fired from the Gaza Strip into Israel.

Fleeing citizens

Palestinian citizens have fled areas under continued Israeli shelling and regions which have received warnings of attacks.

Three rockets were fired from the Gaza
Strip into Israel on Sunday [AFP]
Many Gazans left their homes in the Tal al-Hawa neighbourhood in southwest Gaza City shortly after dawn, witnesses said.

Fares Akram, a human rights worker in Gaza City, told Al Jazeera: "Yesterday they dropped fliers into a new area ... warning residents that the Israeli army will be escalating and intensifying its operations against what it calls terrorist elements.

"They were warning the residents to keep themselves away from any store containing weapons and away from the tunnels used to smuggle and away from the terrorist cells.

"But the residents here don't know where to go. The Gaza Strip is very small and the missiles and bombs have been landing almost everywhere. And the recent flier they try to terrify the people even more.

"The day before yesterday the tanks in northern Gaza advanced even more, forcing more people to flee their houses, including [us], because we hear so much about Israeli atrocities in the north and the south east of Gaza.

"So when we get to the new area ... fliers were dropped there ... trying to warn the people who had just evacuated their houses that the Israeli forces were continuing their campaign behind them."

Diplomacy ignored

Both Israel and Hamas, which rules the Gaza Strip, have ignored international calls for a cessation to fighting and Egyptian attempts to negotiate a ceasefire.

More than 870 Palestinians and 13 Israelis have died since the offensive began [AFP]
Khaled Meshaal, Gaza's political leader in exile in Damascus, the Syrian capital, said: "The enemy has succeeded in creating a holocaust on the soil of Gaza.

"Therefore, I address the Israelis and say to them 'what have you achieved through this war you have supported?' And you supported your leaders to conduct it.

"You have achieved nothing but killing innocent children and leaving Gaza in a sea of blood."

Meshaal also said that Hamas would not accept any truce initiative while "we are still under attack."

Talks are continuing between a delegation of Hamas leaders in Cairo with Omar Suleiman, the Egyptian intelligence chief, over a possible ceasefire agreement. Egypt is expected to call for a 48-hour truce during which negotiations can take place.

An humanitarian corridor into the Gaza Strip was opened by Israel between 0900GMT and 1200GMT, but reports of strikes in Jabalya and other areas continued during this period.

Calls have mounted for Israel to allow aid into the Gaza Strip, which has remained short of essential food and medical supplies due to a blockade of the territory by Israel for the past 18 months.

However, there remain barriers to distribution of such aid once inside the Strip, with agencies' security being poorly assured. Last week a UN employee was shot and killed by an Israeli soldier, forcing the organisation to temporarily suspend work in the region.

Al Jazeera TV,Doha
-
ДПА: Франк-Валтер Щайнмайер продължава близкоизточната си обиколка в Израел
11 януари 2009 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер продължава близкоизточната си обиколка в Израел, предаде днес ДПА. В Ерусалим министърът ще се срещне с президента Шимон Перес. Предвидени са и срещи с външния министър Ципи Ливни, министъра на отбраната Ехуд Барак и опозиционния лидер Бенямин Нетаняху.

Израел трябва да бъде убеден да остави оръжията, каза Франк-Валтер Щайнмайер
11 януари 2009 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Външният министър на Израел Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе разговори с израелски лидери, в опит да постигне напредък по решението на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде ”Йедиот Ахронот”.
„Израел трябва да бъде убеден да остави оръжията”, каза Щайнмайер пред журналисти днес. По думите му, Германия подкрепя предложението за „по-ефикасен египетски контрол на границата”, с цел да се предотврати контрабандата на оръжия, но не и разполагането на международни сили в граничния район, защото „Египет е изключително чувствителен относно суверенитета си”.

Мащабна протестна акция срещу израелската офанзива в Ивицата Газа се проведе в Индонезия
11 януари 2009 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Джакарта. Най-малко 20 хиляди мюсюлмани в Индонезия взеха участие в протестна акция срещу израелската офанзива в Ивицата Газа, съобщава АФП. Членовете на партия за справедливост и развитие се събраха в центъра на столицата Джакарта и преминаха по централните улици. Те държаха палестинските знамена и плакати с надписи – “Спасете Палестина”, “Израел, ръцете долу от Палестина” и “Бойкот на израелските продукти”.
Председателят на местния парламент призова Съвета за сигурност на ООН да принуди Израел да прекрати ударите по Ивицата Газа.
Участниците в демонстрацията подпалиха израелския флаг, а организаторите обявиха акция за събиране на средства за палестинците.
На 16-я ден от израелската офанзива в Ивицата Газа израелските военнослужещи са убили 846 души, значителна част от които са жени и деца.

“Хамас” няма информация и не се интересува от състоянието на израелския войник Гилад Шалит
11 януари 2009 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Газа. В интервю за вестник “Ал Хаят” заместник-ръководителят на политическото бюро на “Хамас” Муса Абу Марзук заявява, че няма информация за здравословното състояние на израелския войник Гилад Шалит.
„Той може да е ранен, може и да е добре, това вече не е наш проблем. Ние не се интересуваме от здравословното състояние и няма специална охрана за него”, казва Марзук.

В резултата на израелски обстрел в Газа сa убити петима палестинци
11 януари 2009 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Газа. В резултата на обстрел от израелски танкове на Ивицата Газа са убити петима палестинци, предаде Ройтерс. Според местни медици, поне четири от жертвите са мирни граждани. Загиналите, четири жени и дин мъж, са идентифицирани.

“Аарец”: Броят на загиналите в Ивицата Газа достигна 846 души
11 януари 2009 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. На 16-я ден от израелската офанзива в Ивицата Газа израелските военнослужещи зачестиха бойните действия срещу палестинските формирования, което доведе до поредни жертви сред мирното население, съобщава “Аарец”.
Местното министерство на здравеопазването съобщи, към днес сутринта общият брой на палестинците, загинали от масираните бомбардировки и от артилерийските удари от страна на Израел, е 846 души, значителна част от които са жени и деца.

Интензивни бомбардировки имаше в Газа
11.01.2009 09:11

Тази нощ израелската армия извърши нови въздушни нападения по Ивицата Газа и я подложи на интензивен артилерийски обстрел, предаде Франс прес. В квартал в западната част на град Газа бяха убити двама палестинци. Колата, с която пътували била поразена от израелска ракета.

В град Рафах при израелско въздушно нападение срещу тайни тунели за транспортиране на оръжие са били унищожени напълно четири къщи. Една жена беше убита и най-малко 60 ранени при танков обстрел в село Хуза, източно от град Хан Юнис, в южната част на Ивицата Газа. Според лекар от болницата Насър в Хан Юнис 55 от ранените при тази атака са били с травми от парчета от бомби с бял фосфор. Според медика изгарянията на тези пациенти са били такива, каквито само белият фосфор може да причинени.

Ръководителят на палестинските служби за спешна медицинска помощ в Газа доктор Муауия Хасенейн също заяви, че подобни оръжия вече са били използвани от Израел по време на настоящата офанзива срещу Газа, започнала на 27 декември миналата година. Израелската армия категорично отрича да е използвала подобни бомби, както и да е атакувала точно това село в района на Хан Юнис.

Белият фосфор е токсично вещество. Излагането на организма дълго време на неговото действие може да има фатални последствия. Белият фосфор може да предизвика изгаряния на кожата, да нанесе поражения на черния дроб, на сърцето или на бъбреците.

В събота правозащитната организация Хюман райтс уоч обвини Израел, че използва бял фосфор по време на офанзивата си срещу Газа, предаде Ройтерс. От израелската армия подчертаха отново след това обвинение, че не използват оръжия, забранени с международни договори. Израелски военни обаче казаха, че няма да разкрият с какви оръжия си служат в офанзивата.

По последни данни при израелската офанзива срещу Газа са загинали над 850 души. Ранени са над 3490 души. Сред убитите има 98 жени и 270 деца. От убитите 550 са палестински бойци. От израелска страна жертвите са трима цивилни и 10 убити войници. /Дарик радио
-
Израелски военнослужещи извършват операции в Газа преоблечени като екстремисти от “Хамас”
11 януари 2009 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Газа. Израелски военнослужещи извършват операции в някои части на град Газа, преоблечени като екстремисти от Бригадите на Иззедин ал Кассам, въоръженото крило на движението “Хамас”. Това предаде израелската агенция Гисен, позовавайки се на свидетелства на очевидци.

Египет даде на “Хамас” 48 часа да даде положителен отговор на плана му за прекратяване на огъня
11 януари 2009 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египет даде на радиокалното ислямистко движение “Хамас” 48 часа да обмисли и да даде положителен отговор на плана му за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде израелската агенция Гисен.

“Дейли Телеграф”: До сериозни сблъсъци се стигна при антиизраелски демонстрации в Лондон
11 януари 2009 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. До сериозни сблъсъци се стигна при антиизраелски демонстрации в центъра на Лондон, пише вестник “Дейли Телеграф”. Петнайсет протестиращи бяха арестувани.
По време на една от най-големите за последните седмици демонстрация срещу военната офанзива по въздух и суша на Израел в Ивицата Газа в лондонския квартал Кенсингтън демонстрантите започнаха да замерят с камъни полицаи, които не ги допуснаха до сградата на израелското посолство. На помощ на полицията се отзоваха и части за борба с безредиците. Пред демонстрантите, които тръгнаха от т.нар. Ораторски ъгъл в Хайд Парк, говориха известни личности като Брайън Ено и Ани Ленъкс.
Според организаторите, в протестите са участвали около 100 хиляди души, а според силите на реда броят им е бил около 20 хиляди.

“Гардиън”: Според непотвърдена информация, Джордж Буш е отхвърлил искане на Израел за съвместна атака на Иран

11 януари 2009 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според непотвърдена информация, президентът на САЩ Джордж Буш е отхвърлил в края на миналата година искане на Израел да му помогне да атакува най-големият ядрен комплекс в Иран, като вместо това е предпочел да оторизира нова секретна акция за саботаж на предполагаемата ядрена програма на Иран, пише в. “Гардиън”, който се позовава на статия на американския “Ню Йорк Таймс”.
Искането на Израел било да получи специални бомби, които могат да разрушават бункери и да предприеме атака, при която да прелети над Ирак, за да достигне ядреният комплекс в Натанз, където се намира единственото съоръжение за обогатяване на уран в страната, за което се знае. Белият дом е отхвърлил тези искания, но е заявил, че ще подобри разузнавателния обмен с Израел относно секретните усилия на САЩ да саботира ядрената програма на Иран.
Секретните усилия, които започнаха в началото на 2008 включват планове да се проникне в системата на иранските ядрени съоръжения от чужбина и да се прекъсне електрическото снабдяване, според бивши и настоящи официални лица от САЩ. Тази програма ще бъде предадена на новоизбрания президент Барак Обама при встъпването му в длъжност и той ще трябва да реши дали да я продължава.
Според американския вестник, Буш е отказал явно нападение след като се е посъветвал с високопоставени представители на американската администрация като министърът на отбраната Робърт Гейтс, който счел, че подобен акт ще се окаже неефективен и ще доведе до подклаждане на по-мащабна война в Близкия изток.
Говорителят на Съвета по национална сигурност на САЩ Гордън Джондроу отказа коментар по случая.

“Гардиън”: Върховният комисар на ООН по правата на човека обвини Израел във военни престъпления
11 януари 2009 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Женева. Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилей поиска официално разследване на случая, при който въздушна атака уби повече от 30 души в къща в Зейтун, в град Газа, пише в. “Гардиън”. Според Пилей случилото се “очевидно има всички белези на военно престъпление”.
Вчера ООН съобщи, че израелската армия е убила 30 души, които с 80 други палестинци, били събрани в къща в Газа.
“Според редица свидетели на 4 януари войници евакуирали около 110 палестинци, половината от които деца, в една-единствена къща в Зейтун и им заповядали да не я напускат,” казва се в комюнике на Бюрото за хуманитарна координация на ООН.
“Двайсет и четири часа по-късно, израелските сили бомбардирали многократно същата къща, като убили около 30 души,” продължава комюникето.
“Ранените, които били в състояние да се движат, напуснали сградата и се наложило да изминат няколко километра преди да бъдат транспортирани до болница и да получат медицинска помощ. Три деца са починали от раните си в болницата.
След като комюникето бе разпространено от световните информационни агенции, Израел заяви, че няма информация по случая.
Искането за разследване идва след като Израел пренебрегна резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и продължи вече 15 дни офанзивата си по въздух и суша в Ивицата Газа, при която загинаха повече от 850 души. Офанзивата предизвика бурните протести на стотици хиляди хора по цял свят и възмущението на международната общност.

Сирийската преса разкритикува резолюцията на ООН за Газа
11 януари 2009 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Държавните вестници в Сирия разкритикуваха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и “Хамас” и пълно изтегляне на израелските военни части от Ивицата Газа.
Вестник “Тишрийн” заявява, че резолюцията не зачита палестинските искания, а е съобразена с по-голямата част от израелските условия.
Във вестник “Таура” четем, че резолюцията не предлага механизъм за прилагане на изложеното в нея и не би могла да сложи край на сраженията.
Резолюцията бе пренебрегната и от Израел и от “Хамас” и сраженията продължават.
До момента повече от 850 палестинци са станали жертви на израелската офанзива в Газа, над 270 от тях – деца, а други близо 3500 души са пострадали.

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq