събота, 10 януари 2009 г.

Войната в Газа-10.01.09 г.

Над 60 ранени при протести в Алжир в подкрепа на палестинците в Газа

10 януари 2009

Над 60 ранени при протести в Алжир в подкрепа на палестинците в Газа © БГНЕС

Шейсет и трима души, 23 от които - полицаи, са били ранени в алжирската столица по време на протести в защита на палестинците в Газа, предаде Франс прес, позовавайки се на министерството на вътрешните работи. Няколко хиляди души участваха в манифестации срещу израелската офанзива, организирани в столицата Алжир и други градове като Оран.

В похода в Алжир били внедрени подбудители, които хвърляли камъни и ранили 23-ма полицаи и 40 цивилни, сред които двама журналисти, посочва в комюнике министерството, цитирано от алжирската информационна агенция АПС.

Разграбените магазини, разбити автомобили и витрини, както и паниката у населението доведе до намесата на силите на реда, които задържаха извършителите на тези деяния, допълва комюникето.

Министерството поиска протестните походи в столицата да бъдат забранени, но подчерта, че в останалите градове, те са преминали без инциденти, допълва АФП.

Израел се готви за трета фаза на офанзивата в Газа

Междувременно по света продължават протестите срещу ситуацията в региона
10.01.2009

Израелски въздушни сили разпръснаха листовки над ивицата Газа, с които предупреждават нейните жители, че планират засилване на двуседмичната си офанзива, предаде АП.

Военните обявиха, че са пуснали такива листовки над цяла Газа, с цел отправянето на "обща заплаха".

В съобщението се казва, че Израел възнамерява да започне "нова фаза" във войната срещу терора и операцията ще ескалира.

Медицинските чиновници от ивицата Газа докладваха, че за двете седмици бойни действия числото на убитите палестинци е достигнало 786, като 500 от тях са бойци на Хамас. Израел започна офанзивата, за да сложи край на продължаващите години палестински ракетни атаки.

Според военните операцията е насочена само срещу военното крило на Хамас, но палестински официални лица твърдят, че в половината от ранените и убитите са цивилни.

Палестинският президент Махмуд Абас призова Хамас незабавно да приеме условията на френско-египетската инициатива за примирие.

Членове на политическото ръководство на Хамас вече започнаха преговори в Кайро по условията на инициативата. По предварителни данни обаче в палестинската организация са настъпили сериозни разногласия относно прекратяването на огъня.

Военното крило на Хамас настоява за продължение на бойните действия срещу Израел, докато политическите лидери разбират, че примирието трябва да бъде прието незабавно и без предварителни условия.

Чрез офанзивата си срещу ивицата Газа, Израел иска да ликвидира мечтата на палестинците да създадат своя независима държава, заяви в София посланикът на Палестина, Ахмед ал Мадбух.

Според него Израел цели секторът Газа да стане част от Египет, а останалите окупирани през 1967г. арабски територии да бъдат предадени на Йордания.

Ал Мадбух отрече ислямистката организация Хамас да носи отговорност за ескалиралото напрежение в региона и приписа цялата вина за конфликта на държавата окупатор - Израел.

Ал Мадбух каза също, че недоумява защо израелската агресия е насочена и срещу Западния бряг, щом ракетите са изстреляни от сектора Газа.

Нападенията са свързани с предстоящите през февруари избори в Израел, заяви той. Страната прибягва до война срещу съседите си винаги, щом се изправи пред вътрешнополитически проблеми.

Според ал Мадбух моментът за операцията е добре подбран - точно когато в САЩ властта преминава в ръцете на нов президент и едва ли ще предприемат решителни действия.

Израелците решиха да се възползват от тези последни дни на Буш, за да създадат нова политическа реалност, която да наложат на новоизбрания американски президент и неговата администрация, твърди посланика.

Израел е "препъни-камъкът" на мирния процес, защото пречи основните нужди от лекарства и продоволствия на населението на ивицата Газа да бъдат задоволени, заяви палестинският посланик. Ахмед ал Мадбух припомни за невинни жертви на операцията в Газа, сред които и няколко малки деца, разстреляни от снайперист.

Междувременно по света продължават протестите срещу ситуацията в региона.

Над 120 хил. участваха в демонстрация във френската столица и много други градове на Франция и Италия против израелската офанзива в Газа и в знак на подкрепа за палестинската кауза, предаде АФП.

По данни на парижката префектура демонстриращите в Париж са били около 30 хил., а над 93 хил. са участвали в протести в около 130 други френски градове.

Хиляди французи от арабски произход, развяващи палестинското знаме се присъединиха към протеста в Париж с викове "Аллах е велик" и "Израел -убиец".

Демонстрантите преминаха по търговската част в центъра на града, поваляйки автобусна спирка и телефонна кабина.

След това замеряха с бутилки силите на реда, чупейки витрини на магазини.

Полицията отговори със сълзотворен газ за разпръсване на демонстрантите около "Плас дьо ла Насион", където те преобърнали и запалили няколко мопеда.

Седем полицаи бяха ранени по време на размириците при протеста в южния град Ница, а 11 демонстранти бяха задържани след като групата от около 2500 протестиращи започна да троши витрини на магазини. На някои места бяха издигнати лозунги в подкрепа на ХАМАС.

В италианските градове Милано, Торино и Флоренция хиляди, главно палестинци, живеещи в Италия, участваха в протести.

Пред консулството на САЩ във Флоренция протестиращите демонстративно изгориха израелския флаг.

Около 10 хил. души се събраха в западния германски град Дуисбург, за да протестират срещу израелското нападение в Газа, съобщи АП.

Демонстрантите призоваха за незабавно прекратяване на агресията и вдигане на блокадата над Газа.

Те замеряха със снежни топки двата израелски флага, окачени на прозорците на къща, покрай която премина шествието.

Все пак протестът премина без инциденти. Организатор на демонстрацията е местното бюро на организацията "Мили горус", чийто основоположник е привърженик на превръщането на Турция в ислямска държава.

Съпругата на турския премиер госпожа Емине Ердоган също призова час по-скоро да се прекрати огънят в ивицата Газа и да се осигури мир за палестинския народ.

От трибуната на организираната в Истанбул международна женска конференция в подкрепа на Палестина тя призова жените по цял свят да обединят усилията си в името на тази кауза.

Форумът е свикан като проява на протест против ударите на Израел срещу палестинците в ивицата Газа.

"И в този момент в Палестина умират невинни дечица. Нашата задача като майки, като съпруги, е да положим всички усилия, за да се сложи край на това варварство. Никоя религия не оправдава убийствата", каза г-жа Ердоган.

В срещата участват главно съпруги на лидери на държави от Близкия изток, поради което я нарекоха среща на близкоизточните първи дами.

Над 2000 души демонстрираха и в Атина и Солун, предаде АФП.

В Атина демонстрантите, сред които много привърженици на малката парламентарна партия на радикалната левица Сириза, както и палестинци и имигранти мюсюлмани, се събраха на централния площад Синтагма. Те скандираха: "Свобода за Палестина", "Солидарност с Палестина".

Някои от демонстрантите издигнаха палестински знамена и носеха плакати с надписи "Не на избиванията и блокадите", "Изолирайте държавата терорист".
По материали на БТА, БНТ и БГНЕС

ХАМАС: Спиране на офанзивата и вдигане на блокадата преди примирие
10.01.2009 22:24
Лидерът на ХАМАС в изгнание Халед Мешал е заявил, че Израел трябва да преустанови офанзивата в Газа и да вдигне блокадата преди групировката да обсъди сключването на примирие, предаде Ройтерс.

„Нека Израел най-напред се изтегли, нека агресията спре първо, контролните пунктове да се отворят и тогава хората могат на спокойствие да обсъдят въпроса“, посочил Мешал в телевизионно изявление в Дамаск. /БГНЕС

Израелската армия заяви, че е ликвидирала повече от 550 палестински екстремисти
10 януари 2009 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелската армия заяви, че е ликвидирала повече от 550 палестински екстремисти в рамките на 15-те дни на офанзивата си в Газа, предаде АФП.
Според изявлението на армията, около 250 от тях са били убити при въздушни атаки, а 300 други – в рамките на сухопътната офанзива.
Същото изявление оценява броят на цивилните жертви в конфликта на 250 души.

Войната в Газа уби последния шанс за споразумение с Израел, заяви Халед Мешаал
10 януари 2009 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В яростна реч по катарската телевизия “Ал Джазира” лидерът на “Хамас” в изгнание Халед Мешаал заяви, че войната в Газа е убила последния шанс за споразумение с Израел и осъди нападенията на Израел срещу Газа.
Той добави, че военната офанзива в Газа представлява същински Холокост, при който се пролива кръвта на децата на Палестина само, за да се укрепят позициите на Израел преди предстоящите в страната след месец избори.
Според него Израел трябва да приложи резолюция 1860 на Съвета за сигурност на ООН пръв и да прекрати огъня. Лидерът на “Хамас” уточни от Дамаск, че организацията е “на върха на силите си”.
Според Мешаал движението “Хамас” е готово да приеме примирие при четири условия: “прекратяване на израелската операция, изтегляне на израелските военни части от Газа, вдигане на блокадата и отваряне на всички пропускателни пунктове”.
Той заяви, че "Хамас" отхвърля идеята за международни наблюдатели в Ивицата Газа и заяви, че всяка международна сила ще бъде счетена за "окупационна".
Обръщайки се към Израел той заяви, че "няма да успее да унищожи съпротивата, а тъкмо напротив, ще я засили".

Гисен: Аятолах Хаменей не е забранил на ирански студенти-доброволци да заминат за Газа
10 януари 2009 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските власти опровергаха информацията, че върховният лидер на ислямската революция аятолах Али Хаменей е забранил на иранските студенти-доброволци, които искат извършват самоубийствени атаки срещу израелската армия в Газа, да напуснат Иран, предаде израелската агенция Гисен.
Повече от 70 000 учащи се обявиха за доброволци, които искат да “подадат ръка на подкрепа” на палестинците.

Според “Хамас” Израел трябва да приложи резолюция 1860 пръв
10 януари 2009 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Халед Мешаал заяви, че Израел трябва да приложи резолюция 1860 на Съвета за сигурност на ООН пръв и да прекрати огъня, предаде израелската агенция Гисен. Лидерът на “Хамас” уточни от Дамаск, че организацията е “на върха на силите си”.
Според Мешаал движението “Хамас” е готово да приеме примирие при четири условия: “прекратяване на израелската операция, изтегляне на израелските военни части от Газа, вдигане на блокадата и отваряне на всички пропускателни пунктове”.

Израелската армия “не е постигнала нито една от целите си в Газа”, заяви Халед Мешаал
10 януари 2009 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Израелската армия “не е постигнала нито една от военните си цели в Газа” от началото на офанзивата си срещу “Хамас” на 27 декември, заяви в телевизионно интервю лидерът в изгнание на радикалното ислямистко движение “Хамас” Халед Мешаал, предаде АФП.

Халед Мешаал окачестви офанзивата в Газа като “Холокост”
10 януари 2009 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Лидерът в изгнание на “Хамас” Халед Мешаал заяви, че военната офанзива в Газа представлява същински Холокост, при който се прелива кръвта на децата на Палестина само, за да укрепи позициите на Израел преди предстоящите в страната след месец избори, предаде АФП.

Израел бе обвинен в употреба на бял фосфор в Газа
10 януари 2009 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Газа. “Хюмън Райтс Уоч” обвини Израел, че използва бял фосфор срещу цивилното население на Ивицата Газа при офанзивата си по въздух и суша, предаде Ройтерс. Според организацията Израел използва веществото, за да прикрие военни операции.
Агенция “Фокус” припомня, че:
Белият фосфор обикновено се използва за маркиране на цели и за осветление, но и като запалително средство срещу врага. При попадането си върху тялото, веществото буквално разяжда кожата и плътта до кост.
Употребата на такива "осветителни" бомби срещу цивилното население нарушава конвенцията на ООН за някои видове оръжие, приета през 1980 г.

Броят на загиналите в Газа палестинци надхвърли 850 души
10 януари 2009 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Броят на загиналите през 15-те дни на израелската офанзива палестинци в Ивицата Газа надхвърли 850 души, предаде АФП.
Най-малко 854 души са били убити от началото на офанзивата до момента, сочат статистиките на медицинските служби в Газа. Най-малко 270 от жертвите са деца.
Броят на ранените достигна 3490 души.

Най-малко петима палестинци са загинали при нови израелски бомбардировки срещу Ивицата Газа
10 януари 2009 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Газа. Най-малко петима палестинци са били убити и други шестима са били ранени тази вечер при две нови израелски ракетни нападения срещу територията на Ивицата Газа, съобщиха местни медицински екипи и свидетели, предаде агенция Синхуа.
Трима цивилни палестинци от едно семейство са загинали в къщата им в град Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа след като израелски ракети са разрушили сградата.
Други двама палестинци са били убити след като израелски самолет е обстрелвал автомобила им докато са пътували към бежански лагер в западната част на град Газа.
От началото на израелската операция срещу групировката “Хамас” в Ивицата Газа са загинали повече от 800 палестинци.

Над 20 хил. души протестират в Германия срещу операцията на Израел в Газа
10 януари 2009 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Над 20 хиляди души взеха участие в протестни акции в Германия срещу военната операция на Израел в Ивицата Газа, предаде Газета ру.
Около 8 500 демонстранти излязоха по улиците на Берлин като проведоха шествие от Александърплац до основната железопътна гара в столицата. Говорител на полицията съобщи, че от протестиращите са иззети няколко флага на „Хамас”, но като цяло демонстрацията е преминала без инциденти.
Около 10 хиляди души организираха протестна акция в град Дуисбург като призоваха за незабавно прекратяване на огъня и снемане на блокадата на Ивицата Газа. Те носеха плакати с надписи „Свобода на Палестина” и „Спрете убийствата на деца”.

До сериозни сблъсъци се стигна при антиизраелски демонстрации в центъра на Лондон
10 януари 2009 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. До сериозни сблъсъци се стигна при антиизраелски демонстрации в центъра на Лондон, предаде днес ИТАР-ТАСС. По време на една от най-големите за последните седмици демонстрация срещу действията на Израел в Ивицата Газа в столичния квартал Кенсингтън демонстрантите са започнали да замерят с камъни полицаите, които не са ги допуснали до сградата на израелското посолство. На помощ на полицията са пристигнали специални части. Според организаторите в протестите са участвали около 100 хиляди души, според силите на реда- 20 хиляди. Въпреки установения контрол, все още не се знае как ще се развие ситуацията през нощта.

Най-малко петима палестинци са загинали при нови израелски бомбардировки срещу Ивицата Газа
10 януари 2009 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Газа. Най-малко петима палестинци са били убити и други шестима са били ранени тази вечер при две нови израелски ракетни нападения срещу територията на Ивицата Газа, съобщиха местни медицински екипи и свидетели, предаде агенция Синхуа.
Трима цивилни палестинци от едно семейство са загинали в къщата им в град Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа след като израелски ракети са разрушили сградата.
Други двама палестинци са били убити след като израелски самолет е обстрелвал автомобила им докато са пътували към бежански лагер в западната част на град Газа.
От началото на израелската операция срещу групировката “Хамас” в Ивицата Газа са загинали повече от 800 палестинци.

АФП: В протестите на Скандинавския полуостров срещу израелските нападения в Ивицата Газа днес са участвали около 10 000 души
10 януари 2009 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Повече от 10 000 души са участвали в протестите срещу израелската офанзива в Ивицата Газа, проведени на Скандинавския полуостров днес, предаде АФП.
При протестите в Осло, в които са участвали около 2 000 души, има и ранени, след като тълпата е започнала да изстрелва фойерверки и да хвърля камъни. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестното шествие.
В Стокхолм около 4-5 хиляди души са взели участие в шествието, което е завършило пред израелското посолство в Швеция.
Протестни демонстрации са се провели и в големите градове на северните страни, като в шведския град Малмьо броят на демонстрантите е достигнал 1 000 души.

Десетки хиляди протестиращи участваха в демонстрация срещу Израел във Франция
10 януари 2009 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Десетки хиляди протестиращи са участвали в демонстрации в централната част на Париж и други големи френски градове днес в знак на протест срещу израелската офанзива в Ивицата Газа и за да подкрепят палестинската кауза, съобщава АФП.
Хиляди французи с арабски произход са се присъединили към хиляди протестиращи от лявата част на политическия спектър, като по време на демонстрациите са се чували викове “Аллаху акбар” и “Израел убиец”.
В продължение на два часа демонстрацията е преминала през търговския район в източната централна част на Париж, като протестиращите са разбили автобусна спирка и телефонна кабина, като преди разпръсването на тълпата са били хвърлени бутилки срещу полицията и са били разбити витрините на няколко магазина.

Израел бомбардира района около Рафах по време на посещението на Франк-Валтер Щайнмайер
10 януари 2009 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Газа. Израел бомбардира района около граничният пункт Рафах по време на посещението на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предаде днес АФП. Ракета е паднала в близост до сграда на границата между Ивицата Газа и Египет, в която се е намирал министърът. Щайнмайер е бил информиран за ситуацията, след като на територията на Ивицата Газа е бил забелязан израелски боен самолет.

Франк-Валтер Щайнмайер обеща помощ на Египет при подсигуряване на границите с Ивицата Газа
10 януари 2009 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Кайро. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обеща конкретна помощ на Египет при подсигуряване на границите с Ивицата Газа, предаде днес АФП. Още през следващите дни в Кайро ще пристигне германска експертна група, която да подготви ефективна стратегия за защита на границите, заяви Щайнмайер след срещата си с египетския президент Хосни Мубарак в Кайро. Освен това Германия ще помогне на Египет с въоръжаването и тренировките на граничните полицаи и ще предостави технически средства за граничен контрол.

Гърция призова за спиране на огъня в Ивицата Газа
10 януари 2009 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е обезпокоена както от военните операции в Ивицата Газа, така и от изстрелването на ракети срещу Израел. Според Атина и двете действия имат катастрофални хуманитарни последствия за цивилното население. Позицията беше изразена от постоянния представител на Гърция в ООН посланик Франгискос Верос, предаде АНА-МПА. Това стана на извънредното заседание на Съвета по човешки права на световната организация, състояло се вчера. Посланикът призова двете страни към незабавно спиране на огъня.

Ранени деца от Ивицата Газа ще се лекуват в Гърция
10 януари 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Ранени деца от Ивицата Газа ще се лекуват в Гърция, съобщава Нюз ин. Това става по инициатива на министерството на външните работи в сътрудничество с министерството на здравеопазването и на отбраната.
Децата ще бъдат лекувани в държавни и частни болници.
Министерството на отбраната ще съдейства за транспонирането на ранените, а църквата ще приюти лицата, съпровождащи децата.

Махмуд Аббас призова „Хамас” да приеме египетския план за прекратяване на огъня

10 януари 2009 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Кайро. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова „Хамас” незабавно да приеме египетския план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде РИА Новости.
„Ситуацията не търпи отлагане”, каза Аббас след срещата му с египетския президент Хосни Мубарак. Според него египетската инициатива може да стане механизъм за прилагане на Резолюция 1860 на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня.

Войната с Израел разцепва "Хамас"

Новата администрация в Белия дом ще установи контакт с радикалните палестинци

Израелските бомбардировки на Газа продължиха вчера, след като "Хамас" отхвърли египетско-френския мирен план и резолюцията на ООН за спиране на огъня.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Международният натиск за спиране на огъня в Близкия Изток расте с всеки ден и дори доведе до разделение между лидерите на палестинското ислямистко движение "Хамас", съобщи кореспондентът на германското сп."Шпигел" в Кайро.

Хардлайнерите настояват за продължаване на обстрелите на Израел и мечтаят за "решителната битка". В същото време по-умерените в "Хамас" предлагат да се преговоря по египетско-френско мирен план, който предвижда спиране на огъня. Засега не е ясно кой от двата лагера ще надделее, коментира "Шпигел".

Вчера "Хамас" отхвърли резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно примирие в Газа, тъй като счита, че тя не отговаря на интересите на палестинския народ. Израел също отхвърли решението. Резолюция 1860 беше приета в четврътък през нощта с гласовете на 14 от общо 15 членове на Съвета за сигурност, като САЩ се въздържаха, и призовава за "незабавно, трайно и пълно примирие, което да доведе до изтегляне на израелските сили от Газа".

Междувременно в ивицата Газа продължават бомбардировките на израелски хеликоптери и самолети. В отговор ислямистите продължават с масивен ракетен обстрел, което е индикация, че боевете няма да приключат бързо.

Администрацията на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама се подготвя да изостави доктрината на Джордж Буш за изолиране на "Хамас", като установи канал за връзка с радикалното палестинско движение, пише британският в."Гардиън". Това заявиха трима информирани източници от приближението на Обама. Във Вашингтон се засилва разбирането, че политиката на изолиране на "Хамас" не е продуктивна.

Либийският лидер Муамар Кадафи призова арабите да се запишат като доброволци в борбата срещу Израел в продължаващия конфликт.сега

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq