петък, 9 януари 2009 г.

Войната в Газа,09.01.09 г.

Израелските ВВС са обстрелвали в Газа сграда, в което са се намирали журналисти
09 януари 2009 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Газа. Палестински източници са съобщили пред електронното издание на вестник ”Йедиот Ахронот”, че израелските ВВС са обстрелвали сграда, в което пребивават журналистите в Газа. При нападението е ранен един репортер.
Израелската армия не е потвърдила информацията.

Румънци протестират срещу войната в Газа
09 януари 2009 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Букурещ. „OK, we cut power and gas. What’s next?” „Heads!”. Това е част от диалог между израелски войници, изобразени върху трансперант, държан от младо момиче, което участва днес в организиран митинг срещу войната в Ивицата Газа на „Пиаца Викторией” в Букурещ, съобщава електронното издание на румънския вестник „Евениментул зилей”. Около 100 души участваха в протестен митинг пред сградата на правителството, организиран от Комисариата за гражданско общество, подписан в знак на солидарност с жертвите в Газа и за прекратяване на военните действия.

Муамар Кадафи призова арабите да се включат във войната в Газа
09 януари 2009 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Триполи. Либийският лидер Муамар Кадафи обяви желанието си арабите да се включат във войната в Газа, предаде ДЖАНА. По-рано Кадафи обвини арабските лидери, че са “страхливци” и ги подкани да позволят на гражданите си да заминат доброволци в Газа.
“Призовавам арабите да отворят вратите за доброволците, които искат да се бият рамо до рамо с палестинците,” каза Кадафи.

Махмуд Аббас призова Израел да приложи резолюцията на Съвета за сигурност
09 януари 2009 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Рамала. Палестинският президент Махмуд Аббас призова Израел да приложи на практика резолюция 1860 на Съвета за сигурност на ООН, приета днес, предаде израелската агенция Гисен.
14 от 15-те страни-членки на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на компромисната резолюция, която беше разработвана в продължение на три дни, посредством интензивни консултации, включващи външни министри на арабски страни, както и външните министри на САЩ, Великобритания и Франция.
Междувременно “Хамас” отхвърли резолюцията, заявявайки, че тя не служи на палестинските интереси. Ехуд Олмерт, Ципи Ливни и Ели Ишай заявиха, че Израел няма да се съобрази с резолюция 1860, а ще продължи операциите в Газа, съгласно интересите на страната.

Шестима палестинци са били убити в резултат на израелски въздушен удар в Ивицата Газа
09 януари 2009 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Газа. Шестима палестинци, повечето членове на едно семейство, са били убити в резултат на израелски въздушен удар в северната част на Ивицата Газа, предаде АФП, позовавайки се на данни на медици и очевидци. Инцидентът е станал в районите на Бейт Лахаия и Джабалия. По такъв начин общия брой на убитите палестинци от началото на израелската военна операция в Ивицата Газа преди две седмици, достигна 774 души, а около 3 200 души са ранени, по данни на палестински медици.

„Гардиън”: Администрацията на Барак Обама „подготвя разговори с „Хамас”
09 януари 2009 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Администрацията на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама се подготвя са изостави доктрината на Джордж Буш за изолиране на „Хамас”, като установи канал за връзка с радикалното палестинско движение, пише на електронната си страница британският вестник „Гардиън”.
Това заявиха трима информирани източници за дискусиите в щаба на Обама. Ходът да бъдат започнати контакти с „Хамас”, който може да бъде иницииран чрез разузнавателните служби на САЩ, ще представлява решителна промяна и пробив, в сравнение с политиката на президента Буш за изолиране на палестинското движение. Не се обсъжда възможността Обама да предприеме директни дипломатически преговори с „Хамас” в ранния етап на управление на своята администрация, но новоизбрания президент е съветван от свои експерти, да инициира тайни контакти на ниско ниво. Във Вашингтон се засилва разбирането, че политиката на изолиране на „Хамас” не е продуктивна.

„Дейли Телеграф”: Надеждите за примирие в Ивицата Газа се засилват
09 януари 2009 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания води новия опит в Съвета за сигурност на ООН да бъде гласувана резолюция изискваща примирие в Ивицата Газа, пише на електронната си страница британският вестник „Дейли Телеграф”. Решението да бъде спряна хуманитарната криза в палестинския анклав, идва след като израелски танк откри огън срещу конвой на ООН, по време на обявената тричасова пауза в сраженията, убивайки двама шофьори. При положение, че хуманитарните условия в Ивицата Газа се влошават с всеки ден, внезапното спиране на хуманитарната помощ очевидно ще засили натиска върху Израел да прекрати своята офанзива, която до момента доведе до повече от 760 убити палестинци.

Масови протестни акции срещу израелската военна операция в Ивицата Газа се проведоха в Норвегия
09 януари 2009 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Осло. Масови протестни акции срещу израелската военна операция в Ивицата Газа се проведоха в Норвегия, предаде агенция РБК. По данни на норвежката полиция, в демонстрациите са участвали десетки хиляди души. В същото време при демонстрация в подкрепа на Израел, полицията е била принудена да използва сълзотворен газ, за да разгони демонстрантите. В резултат на сблъсъците е пострадал един полицай, а 27 души са били задържани.

„Таймс”: „Червеният кръст” обвини Израел в „неприемливо” поведение в Ивицата Газа
09 януари 2009 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Четири дни официални лица от „Червения кръст” искат от израелската армия са им осигури достъп до разрушените от бомбардировки жилищни сгради в квартала Зайтун, в град Газа, пише на електронната си страница британският вестник „Таймс”. Най-накрая Израел обеща безопасен достъп на спасителните екипи на „Червения кръст” и на четири линейки от палестинския „Червен полумесец”. Това, което откриха спасителите на мястото на бомбардировките, надмина и най-лошите им опасения. В една от къщите те откриха четири малки деца – живи, но ужасени и твърде слаби, за да могат да се изправят – да лежат редом до 12 тела на загинали, включително тези на техните майки. Във втората къща спасителните екипи откриха телата на трима загинали. В третата те откриха 15 оцелели от израелските бомбардировки, някои от които ранени. Спасителните екипи трябваше да транспортират ранените с каруци до медицинските пунктове, тъй като бариерите издигнати от израелската армия правеха невъзможен достъпа на линейките.
-


Спорт

Палестинското посолство благодари на Фреди Кануте

Палестинското посолство в Испания благодари на нападателя на Севиля Фредерик Кануте, че подкрепи страната по време на снощния двубой за Купата на Краля срещу Депортиво Ла Коруня.

Голмайсторът, който участва в много благотворителни каузи, вкара гол на Ла Коруня и показа тениска под своя екип, на която пишеше "Палестина" на няколко езика. Консулът на палестинската страна Махмуд Алуанен заяви за радио "Марка": "Това е много важна стъпка. Нападателят на Севиля се показа като много смел човек, след като ни подкрепи по този начин.
Спортистите са човешки същества и те не могат да крият своите чувства. Всички те имат право да изразят своето мнение в областта на човешките права. Аз съм сигурен, че всички палестински деца, които обичат испанския футбол, са били трогнати от неговия жест". Кануте е ревностен последовател на Исляма от 20-годишен, а през сезона 2006/2007 година отказа да носи фланелка с реклама на европейски букмейкър, защото залагането е против неговата религия. Израелският посланик в Испания Рафаел Шуц също бе помолен от радио "Марка" да каже своето мнение по случая и той заяви: "Ние всички трябва да действаме заедно за да има мир в региона. Смесването на спорта с политиката понякога може да бъде нещо много лошо, но не винаги. Доколкото си спомням Майкъл Оуен направи нещо такова за да подкрепи докерите в Ливърпул и това е позитивна реакция. Аз нямам някакво еднозначно мнение за жеста на Кануте, човек трябва да уважава жестовете на другите хора. Не вярвам, че този жест ще генерира насилие, а тениската не казва нищо повече от Палестина. Нямаше обиди към Израел и не вярвам, че ще има някакво насилие след това". /БГНЕС

Севиля / Испания
Ватиканът се сдърпа яко с Тел Авив

Папа Бенедикт ХVIІ

Безпрецедентен скандал се развихри вчера между Ватикана и Тел Авив, след като президентът на Папския съвет за мир и справедливост кардинал Ренато Рафаеле Мартино обвини в интервю Израел, че бил превърнал Ивицата Газа в концентрационен лагер. Отговори му веднага говорителят на министерството на външните работи на еврейската държава Игал Палмор, който сравни използваните от висшия прелат „термини" с тези от обичайната пропаганда на Хамас, предаде нашият кореспондент в Италия.

Кардинал Мартино, който е бил дълги години папски нунций в ООН, репликира, подчертавайки пред журналисти, че евреите можели да си говорят каквото си искат, но те действително потъпквали човешкото достойнство.

В коментарите си за избухналия скандал наблюдателите в Италия отбелязаха единодушно, че той погребва малката вероятност папа Бенедикт ХVIІ да осъществи през май желаното от него посещение в Израел. Тази вероятност започна да бледнее веднага след първата атака на еврейската държава срещу Газа. Тогава, на 28 декември, светият отец осъди нападението, определяйки го като демонстрация на истинско насилие, и поиска незабавно примирие.монитор


Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция изискваща незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа


09 януари 2009 | 02:54 | Агенция "Фокус"

Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес резолюция изискваща незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съобщи външният министър на Саудитска Арабия Сауд ал Файсал, предаде агенция Ройтерс.

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq