вторник, 6 януари 2009 г.

Войната в Газа-06.01.09 г.

Гисен: При бомбардировката срещу училище на ООН в Газа са загинали 30, а не 40 или повече души
06 януари 2009 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. При бомбардировката срещу училище на ООН в Газа са загинали 30, а не 40 или повече души, предаде израелската информационна агенция Гисен.
Според агенцията това опровержение е било направено от говорител на ООН. Според него данните, разпространени от палестинските източници, са неверни и броят на загиналите е 30 души, а не 40 или повече.

Червеният кръст: В Газа цари тотална хуманитарна криза

Изключително сме разтревожени от нарастващия брой убити и ранени цивилни, както и за инфраструктурата, пострадала от израелските военни операции, заяви представител на организацията
06.01.2009

Все повече цивилни биват избивани в ивицата Газа или стават жертва на тоталната хуманитарна криза в резултат на продължаващата офанзива на израелската армия в района, алармира Международният комитет на Червения кръст, цитиран от АФП.

Ние сме изключително разтревожени от нарастващия брой убити и ранени цивилни граждани, както и за инфраструктурата, пострадала от израелските военни операции, заяви Пиер Краехенбюехл, отговарящ за действията на хуманитарната организация там.

Днес от Червения кръст призоваха Израел да осигури по-бърз достъп на линейките за евакуиране на ранените в Газа. Според негови служители миналата нощ е била най-страшната от началото на конфликта.

По непотвърдени данни пункт за спешна медицинска помощ на Палестинския червен полумесец в бежанския лагер Джабалия е бил поразен при израелските бомбардировки през нощта.

Осигуряването на медицинска помощ в ивицата Газа се влошава от ден на ден, подчерта представителят на Червения кръст. По думите му две болници са на път да останат без гориво за генераторите, които са единственият им източник на ток, а придвижването на линейките остава изключително трудно и опасно, въпреки изразената от израелските власти готовност да подпомогнат хуманитарните дейности.

"Много хора в Газа не получават спешната медицинска помощ, от която се нуждаят. Някои дори умират, защото линейките не могат да стигнат до тях навреме, което е ужасяващо", отбеляза представителят.

Израелската армия е обкръжила град Газа, а ивицата Газа е разделена на две,

заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак в южния град Сдерот, където и днес паднаха четири палестински ракети. Никоя страна не може да позволи на терористична организация да направи непоносим живота на гражданите й, подчерта той.

Израелските власти оставиха в сила забраната за влизане на чуждестранни журналисти в палестинската територия, въпреки че Върховният съд нареди на правителството да отмени това решение.

Асоциацията на чуждестранната преса протестира остро срещу забраната. В отговор представител на правителството обясни, че Израел не иска да рискува живота на своите войници, за да пази представителите на медиите.

Същевременно в ивицата Газа бе бомбардирана сграда, в която се помещава офисът на руския спътников тв канал "Русия днес", който излъчва на арабски език, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на служител на телевизията. Никой не е пострадал.

Израелска ракета (или снаряд) попаднала в сградата по време на редовното телевизионно излъчване. Журналистите и техническият персонал бързо напуснали зданието.

Каналът е един от малкото, които успяваха да отразяват случващото се в ивицата Газа. Не е известно какви са нанесените щети и дали е възможно телевизията да продължи да работи.

Офисът й се намира в центъра на град Газа. В същата сграда се намират представителства на десетки чужди електронни медии.

Петима палестинци, намерили убежище в училища на ООН в ивицата Газа, бяха убити тази нощ при израелски бомбардировки, предаде АФП, като се позова на медицински източник и на говорител на световната организация.

Общо 450 души се укривали в учебното заведение "Асма" в град Газа. Двама души са убити от израелски снаряд, улучил друго училище в Хан Юнис в южната част на ивицата.

Близо 40 палестинци пък бяха убити при танков обстрел срещу училище на ООН в северния град Джабалия. Два танкови снаряда избухнаха пред училището, обсипвайки с шрапнели хората във вътрешността на сградата и около нея. Медицински служители съобщиха, че всички убити са или хора, потърсили убежище в училището, или местни жители.

Най-малко 12 членове на едно и също семейство, от които седем деца на възраст от 1 до 12 години, са били убити при бомбардировки срещу къщата им в Газа, съобщиха медицински източници и очевидци, цитирани от АФП.

Семейство Дайа било в дома си в квартал Зейтун, когато израелски самолет изстрелял две ракети над четириетажния жилищен блок, в който имало седем апартамента.

Пристигналите на мястото на инцидента спасителни екипи в продължение на часове вадили телата на жертвите. Още деветима души се намирали под развалините.

Според очевидците в къщата живеел командирът от Хамас Абу Хамза, член на семейство Дайа, но той избягал с жена си и децата си още в началото на израелската операция на 27 декември.

Един минувач също е загинал при въздушния удар, а десетки намиращи се в съседство къщи са пострадали.

Никола Саркози призова днес Сирия да окаже натиск

над Хамас, за да бъдат прекратени боевете в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Френският президент говори пред журналисти след срещата си със сирийския президент Башар Асад в Дамаск.

"Трябва да се окаже натиск върху всички засегнати страни, в това число Хамас, за да спрат боевете и да се установи мир. Президентът Башар Асад може да изиграе голяма роля за това. Сирия трябва да ни помогне да убедим Хамас да избере гласа на разума и мира," каза Саркози.

Сирийският президент заклейми израелската операция в крайбрежната ивица като "военно престъпление", "варварски акт" и "агресия", която Израел трябва незабавно да спре. Той се съгласи с френския си колега, че е необходимо бързо решение на хуманитарната криза и примирие, както и изтегляне на израелските сили и вдигане блокадата на Газа. Асад не спомена за прекратяване на атаките на Хамас срещу Израел.

Сирия, както и Иран, е ключов поддръжник на радикалното палестинско движение. Дамаск е приютил членове на политическото ръководство на Хамас в изгнание и други радикални палестински фракции.

Френският президент подчерта, че не може да има връщане към предишното статукво, когато Хамас безнаказано подлагаше на ракетен обстрел Южен Израел. "Израел иска да гарантира сигурността си, а палестинците в Газа - да бъдат отворени граничните пунктове", каза той.

Саркози вече се срещна с египетския си колега Хосни Мубарак, с израелски лидери и с палестинския президент Махмуд Абас по време на близкоизточната си обиколка, която ще завърши в Ливан.

Папа Бенедикт XVI призова днес за прекратяване на кръвопролитието в Светите земи и за диалог между израелци и палестинци. "Стига омраза. Отказът от диалог и омразата не водят до нищо друго, освен до война. Призовавам всички, в чиито сърца има мир, да помогнат на израелците и палестинците да седнат на масата на преговорите," каза папата в посланието си по случай Богоявление.

Папата добави, че следи с голямо безпокойство новините за въоръжените сблъсъци в Газа.нетинфо

Кондолиза Райс ще проведе консултации за Близкия Изток

06.01.2009

Американският държавен секретар Кондолиза Райс ще замине за Ню Йорк днес, за да участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН и да проведе консултации със съюзниците във връзка с „допълнителните усилия“ за постигане на мир между ХАМАС и Израел, съобщи американски представител, цитиран от АФП. „Тя ще проведе консултации с приятели и съюзници, включително с арабски министри, с президента Махмуд Абас и с турския външен министър Али Бабаджан. Освен това ще участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН“, съобщи представителят на Държавния департамент на САЩ. „Целта е да се увеличат усилията за постигане на примирие“, каза още той./БГНЕС

"Вести": Сградата на руска телевизия е била подложена на обстрел в Ивицата Газа
06 януари 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Сградата на руската телевизия „Русия тудей” в Ивицата Газа е била обстреляна тази нощ от части на израелската армия, предаде телевизия "Вести".
Снарядите първоначално са се взривили не далеч от офиса на медията. А, след това, по думите на журналисти, няколко снаряда са поразили и самата медия. Това е наложило работещите в телевизията да напусната незабавно студията.

Исландия осъди предприетата от Израел сухопътна операция в Ивицата Газа

06 януари 2009 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Исландия осъди предприетата от Израел сухопътна операция в Ивицата Газа, като подчерта, че подобни действия неизбежно ще засегнат и цивилното население, пише на електронната си страница в. “Джерусалем Пост”.
“Подобна употреба на прекомерна сила прави международната общност отговорна да се намеси и да изпрати мироопазващи сили в района,” каза външният министър на страната Ингибьорг Солрун Гисладотир в изявление, в което добавя, че съжалява за липсата на единство на Съвета за сигурност на ООН по въпроса.
-

Европа | 06.01.2009

Кой всъщност преговаря в Близкия изток от името на ЕС?

Войната в ивицата Газа се ожесточава. ЕС стартира посредническа мисия едва ли не по произволна преценка. С подобен инфлационен акционизъм не може да се постигне много - до този извод стига в анализа си Кристоф Хаселбах.

Кой всъщност говори в Близкия изток от името на ЕС? Делегацията на Евросъюза под ръководството на чешкия външен министър Карел Шварценберг или пък доскорошния ротационен председател на Съвета и френски президент Никола Саркози, който е на място в качеството си на един от двамата президенти на Средиземноморския съюз?

Формално погледнато, решаващата роля се играе от групата на ЕС, а делегациите на Шварценберг и Саркози, според официалния брюкселски прочит, не си пречат взаимно, а се допълват. Говорителят на Комисията Амадеу Алтафай заяви сухо, че Чешкият външен министър изтъква правото на Израел на самоотбранаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Чешкият външен министър изтъква правото на Израел на самоотбранавсеки принос е добре дошъл, доколкото предава на участниците в конфликта посланието на ЕС. Ала това е така, ако се мисли формално. Всъщност ЕС създава впечатлението за

доста позорен разнобой

и липса на единство. От едната страна е слабото чешко председателство на Съвета, парализирано от вътрешните европейски дрязги. То всъщност би трябвало да води, но не може или не желае. От другата страна е френският президент, изпълнен със самочувствие и амбиции и всъщност би искал да продължи с ротационното си председателство. Той може и иска да води, но няма право.

Особено пикантна е позицията на френския външен министър Бернар Кушнер. В случая той принадлежи не към групата на Саркози, а е член на европейската тройка под ръководството на Шварценберг. Положението е щекотливо и поради това, че Кушнер и Шварценберг правят взаимно противоречащи си изказвания за събитията в Близкия изток. Шварценберг набляга на правото на Израел на самоотбрана, Кушнер окачествява израелския военен удар като неправомерен.

Германците междувременно изпратиха собствен специален пратеник в региона, който да посредничи от името на федералното правителство в Берлин. Колкото и разбираем да е всеки отделен опит, след като ЕС демонстрира такава липса на единство, той не бива да се чуди, ако не може да постигне

Европейската посредническа мисия в Близкия Изток е без изгледи за успехBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Европейската посредническа мисия в Близкия Изток е без изгледи за успех

никакъв дипломатически успех

Това проличава от позицията на израелското правителство, което не обръща особено внимание на всичките европейски опити за посредничество. А всъщност шансовете са в полза на конструктивна европейска роля. САЩ под президентството на Джордж Буш се провалиха в Близкия изток, а новият президент Барак Обама тепърва ще трябва да се ориентира външнополитически в този регион.

Саркози искаше и още иска да превърне ЕС в главен политически актьор, който да мери сили със САЩ, именно в Близкия изток. Сега, не на последно място заради собственото му нетактично поведение, се проиграва поредния шанс."Дойче веле"

-
Знаехме, че военната операция в Ивицата Газа ще бъде трудна, заяви Ехуд Барак

06 януари 2009 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Сдерот. Израелският министър на отбраната Ехуд Барак днес посети град Сдерот.
“Знаехме, че военната операция в Ивицата Газа ще бъде трудна. Знаехме, че ще трябва да платим висока цена, но битката беше неизбежна. Нашата страна не може да позволи на една терористична организация да застрашава живота на израелските граждани. Ние се решихме на операцията, за да донесен мир на израелците в южните райони и да спрем контрабандата на оръжие в Ивицата Газа”, заяви Барак пред жителите на Сдерот, цитиран от израелския вестник “Йедиот Ахронот”.

Петима израелски войници са загинали от началото на сухопътната операция в Ивицата Газа
06 януари 2009 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Газа. Петима израелски войници са загинали от началото на сухопътната операция в Ивицата Газа, предаде ДПА. Тази нощ израелски военнослужещ е загинал при сражения в северната част на Ивицата Газа, съобщиха от военното командване на Израел.
Проверява се възможността дали не е загинал от “приятелски огън”.
Трима израелски военнослужещи бяха убити в понеделник в околностите на бежанския лагер Джабалия. Тогава израелски танк по погрешка изстреля снаряд срещу къща, в която войниците са били заели позиции.

Делегация на гръцката комунистическа партия ще се срещне с премиера на Палестинската автономия
06 януари 2009 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Рамала. Делегация на гръцката комунистическа партия ККЕ, начело с лидера й Алека Папарига, е на посещение в Рамала, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Навтемборики”. Днес представители на ККЕ ще посетят гръцкото сдружение на жените на Палестина и ще приключат визитата си със среща с премиера на Палестинската автономия Салам Фаяд. Вчера се състояха срещи с представители на различни партии във връзка с изострянето на израелско-палестинския конфликт.

| 06.01.2009 | 06:00 UTC

Израелски танкове навлязоха в град Хан Юнис

Израелски танкове навлязоха в най-големия град в южната част на ивицата Газа- Хан Юнис. Това предаде агенция Франс прес, позовавайки се на очевидци. Подкрепяни от бойни хеликоптери, танковете са открили огън в града, а бойци от ислямисткото движение Хамас отвръщат на обстрела. За първи път от началото на сухопътната военна операция израелски бойни подразделения навлизат в град-бастион на движението Хамас.

"Дойче веле"
-
Israel closes in on Gaza City

Large explosions and ground battles were reported close to the centre of Gaza City overnight [AFP]

Israeli troops have tightened their military grip on the Gaza Strip as the war on Gaza enters its 11th day.

Air and naval bombardments killed 45 Palestinians on Monday, bringing to 548 the number of Palestinians killed since the offensive began on December 27.

Three Israeli soldiers were killed and 24 wounded in the battles around Gaza City on Monday night, the Israeli military said early on Tuesday.

The military said an errant tank shell fired by its own forces hit the soldiers' position.

The deaths were the biggest blow to Israel's military since it launched its ground assault on Saturday, with only one other soldier killed in the previous two days.

Nonetheless, witnesses told Al Jazeera that the Israeli ground offensive was closing in on Gaza City, where Israel believes most of the Hamas leadership to be.

IN DEPTH

Latest news and analysis from Gaza and Israel

Al Jazeera Labs: Report on and track the war

Send us your views and eyewitness videos

Watch our coverage of the war on Gaza
Large explosions and intense ground battles close to the centre of the city in the eastern neighbourhood of Shejaiya, were reported late on Monday and into the early hours of Tuesday.

Flares lit up the skies as Israeli attack helicopters and fighter jets flew low over the city.

A spokesman for the al-Quds Brigades, the military wing of the Palestinian Islamic Jihad movement, told Al Jazeera that Israeli tanks were trying to move into Gaza City.

He said that the group's fighters had destroyed an Israeli armoured personnel carrier in the clashes.

Al Jazeera's Ayman Mohyeldin, reporting from the Gaza Strip, said that much of the fighting was taking place around a high area on the outskirts of the city.

The area gives an overview of the entire northern part of Gaza, which would be strategically useful to the Israeli military, and because of its height and elevation, it had probably also been used to fire rockets into Israel, our correspondent said.

Fierce fighting between Israeli troops and Palestinian fighters was also reported in eastern Jabaliya in the northern Gaza Strip.

'Missiles everywhere'

Moussa el-Hadda, a retired doctor in the Gaza Strip, said "all of Gaza is dark except for the flares fired by F-16s and Apache [attack helicopters]".

Flares lit up Gaza City as Israel used artillery, fighter jets and attack helicopters [AFP]
"The F-16s for the first time are flying very low and shooting missiles everywhere.

"Nobody can leave their home, we have no shelters and Israel knows this. They just bombed everywhere and most of their bombs are hitting houses," he told Al Jazeera.

Earlier, Ehud Barak, the Israeli defence minister, told members of parliament that Gaza City was partially surrounded.

"We have hit Hamas hard, but we have not yet reached all the goals that we have set for ourselves," he said.

Dozens of Palestinians were reported to have been detained during the Israeli push into the Gaza Strip, with Israel saying they were Hamas fighters.

Hamas confident

Despite 10 days of constant bombardment of the Gaza Strip by the Israeli military, a senior Hamas official said on Monday that "victory is coming" for Palestinian fighters.

"As long as the aggression intensifies, your losses will increase and you will sink further into the Gaza quagmire"

Abu Obeida,
Izz al-Din al-Qassam Brigades spokesman

Mahmoud al-Zahar said that the movement's armed wing had "given the most beautiful performances during its confrontation with the army that the world thought invincible".

"We will defeat it, God willing," he said.

Israeli officials say the assault on Gaza is aimed at stopping Hamas from firing rockets into southern Israel.

Al-Zahar warned that Israel's war on Gaza had opened it up to retribution by Palestinian fighters.

"They have legitimised the murder of their own children by killing the children of Palestine," he said.

"They have legitimised the destruction of their synagogues and their schools by hitting our mosques and our schools."

'Fewer rockets'

Palestinian fighters have continued to fire rockets into southern Israel despite the Israeli military offensive.

But Major Avital Leibovitch, an Israeli military spokeswoman, told Al Jazeera that the cross-border attacks were being slowed.

"Those rockets are coming less and less, because today we have had approximately 20 launchings which is one-tenth of Hamas's original launching capabilities ... there are signs that Hamas is weakening," she said.

"The second stage of the operation is going as planned, we have a variety of forces joining in this and it is proceeding according to the plan."

Abu Obeida, the spokesman for Hamas's military wing, the Izz al-Din al-Qassam Brigades, warned the Israeli military that it had many fighters ready to face it in the Gaza Strip.

"We have prepared thousands of brave fighters who are waiting for you in each corner of the street and will welcome you with fire and iron," he said.

"As long as the aggression intensifies, your losses will increase and you will sink further into the Gaza quagmire."

Al Jazeera
-

UN: Humanitarian crisis worsening

The UN has said that there is an "a worsening and an increasingly alarming" humanitarian crisis in the Gaza Strip.

John Holmes, the UN humanitarian chief, told reporters on Monday that officials believed as many as 25 per cent of the 548 people killed in the fighting were civilians and that Gaza's health system, overwhelmed by the more than 2,500 injured, was "increasingly precarious".

"This is, in our view, a humanitarian crisis," Holmes said. "It's very hard for me to see any other way you could describe it, given the conditions in which the population are living."

Holmes added that "cluster munitions are being used", and that it was "a fair presumption" that most of the civilians killed were women and children.

IN DEPTH

Latest news and analysis from Gaza and Israel

Al Jazeera Labs: Report on and track the war

Send us your views and eyewitness videos

Watch our coverage of the war on Gaza
He also said there were fears that the humanitarian situation would further deteriorate as the strip, home to 1.5 million people, was suffering from acute shortages of fuel, food and medical supplies.

Israeli leaders have maintained that there is no humanitarian crisis for the Palestinians living in the densely populated territory, and that they have been keeping border crossings open and are delivering vital supplies.

Several times last week, Tzipi Livni, the Israeli foreign minister, denied there was a humanitarian crisis.

She said in Paris on Saturday that Israel had been careful to protect civilians and there was no need for a humanitarian truce, since there was no humanitarian crisis.

Iyad Nasr of the Red Cross in Gaza City said Israel's offensive against Gaza had worsened the hardships created by the Israeli blockade over the last 18 months.

"The size of the operations and the size of the misery we are seeing here on the ground is just overwhelming," he said.


-
„Хамас” все още не е разбрал посланието, каза израелският посланик в ООН
06 януари 2009 | 06:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Израелският посланик в ООН Габриела Шалев заяви пред Би Би Си, че „Хамас” все още не е разбрал посланието, че трябва да прекрати ракетния обстрел срещу Израел.
„Хамас” преднамерено се опитва да нарани цивилното население и Израел не може да толерира това повече, каза тя.

Израелски танкове навлязоха в най-големия град в южната част на Ивицата Газа
06 януари 2009 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Газа. Израелски танкове навлязоха в Хан Юнис, най-големият град в южната част на Ивицата Газа малко преди зазоряване днес, съобщи АФП. Танковете, подкрепени от хеликоптери, които обстрелвали с картечници и оръдия противника са били посрещнати от ответен огън от страна на “Хамас” и други групировки, твърдят очевидци.

Атакуваха синагога в Тулуза

06 януари 2009 | 03:40 | Агенция "Фокус"

Тулуза. Синагога в едно от предградията на южния френски град Тулуза бе атакувана късно вчера, след като кола се удари във вратите й, след което бе подпалена, съобщи АФП. Друг автомобил, натоварен със запалителни бомби, бе открит наблизо. Никой не е пострадал от пламъците при инцидента.

Бан Ки-мун се срещна с арабските делегации в ООН

06 януари 2009 | 02:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун проведе среща с представителите на арабските държави в организацията, на която страните да се договорили да си сътрудничат за да може Съветът за сигурност на ООН да намери решение за конфликта в Ивицата Газа, предаде ”Йедиот Ахронот”.
„Ние можем да предприемем решителни, бързи и внушаващи доверие действия за намирането на решение и незабавното прекратяване на кризата. Смятам, че имаме известно сближаване по основните неща, което може да бъде основа на разговори в Съвета за сигурност”, каза Бан Ки-мун.

„Хамас” използва срещу израелската армия терористи-самоубийци
06 януари 2009 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Ерусалим . Командващите бойните части на израелската армия в Ивицата Газа съобщават, че им се налага да прочистват „резерватите на „Хамас”, където в подземни бункери се укриват терористи-самоубийци с шихидски пояси, предаде Аруц шева. В един от случаите терорист е бил обезвреден и задържан. А при друг случай екстремист се е опитал да отвлече израелски войник и бил застрелян.

САЩ няма да подкрепят в Съветът за сигурност на ООН арабската проекторезолюция за Ивицата Газа
06 януари 2009 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съединените щати твърдо възнамеряват да провалят арабската инициатива, според която Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме преките функции по сключването на примирие в Ивицата Газа, предаде Аруц шева. Според информация на източник от ООН, посланикът на САЩ в организацията Залмай Халилзад е получил ясни инструкции от Държавния департамент да не допусне приемането на инициативата на арабските държави, настояващи Съветът за сигурност на ООН да стане върховен арбитър и да се намеси преко в случващото се в Ивицата Газа.

Ехуд Олмерт призова френския президент да осуети приемането на решение на ООН за Ивицата газа
06 януари 2009 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелският премиер Ехуд Олмерт призова френския президент Никола Саркози да задържи приемането на решение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа на Съвета за сигурност на ООН или на такова осъждащи израелската офанзива в Газа, предаде ”Йедиот Ахронот”. Олмерт е подчертал, че „сега не е времето за подобно решение. Днес е „Хамас”, утре ще е „Хизбулла” и „Ислямски джихад”, а в други ден „Ал Кайда”. Двамата лидери са се договорили да продължат да работят заедно за разрешаване на проблема.
-
Fighting rages in Gaza

Flares lit up Gaza City as Israel used artillery, fighter jets and helicopter gunships [AFP]

Heavy fighting has taken place in and around Gaza City with Palestinian fighters putting up a stiff resistance to advancing Israeli ground forces.

Large explosions and intense gun battles were reported from the Shejaiya neighbourhood late on Monday.

Flares lit up the skies as Israeli helicopter gunships and fighter jets flew low over the the city.

A spokesman of the Al-Quds Brigades, the military wing of the Islamic Jihad movement, told Al Jazeera that Israeli tanks were trying to move into Gaza City.

He said that the group's fighters had destroyed an Israeli armoured personnel carrier in the clashes.

Al Jazeera's Ayman Mohyeldin, reporting from the Gaza Strip, said that much of the fighting took place around a high area on the outskirts of the city.

"The strategic overlook essentially gives an overview of the entire northern part of Gaza .. that's why it probably has some significance to the Israeli military," he said.

"Because of its height and elevation it has probably also been used to fire rockets into Israel."

Fierce fighting between Israeli troops and Palestinian fighters was also reported in eastern Jabliya in the northern Gaza Strip.

'Everywhere bombed'

"All of Gaza is dark except for the flares fired by F-16s and Apaches [helicopter gunships]. The F-16s for the first time are flying very low and shooting missiles everywhere," Moussa el-Hadda, a retired doctor in the Gaza Strip, said.

"Nobody can leave their home, we have no shelters and Israel knows this. They just bombed everywhere and most of their bombs are hitting houses," he told Al Jazeera.

IN DEPTH

Latest news and analysis from Gaza and Israel

Al Jazeera Labs: Report on and track the war

Send us your views and eyewitness videos

Watch our coverage of the war on Gaza
Earlier, Ehud Barak, the Israeli defence minister, told members of parliament that Gaza City was partially surrounded.

"We have hit Hamas hard, but we have not yet reached all the goals that we have set for ourselves," he said.

Dozens of Palestinians were reported to have been detained during the Israeli push into the Gaza Strip.

Despite 10 days of constant bombardment of the Gaza Strip by the Israeli military, causing the deaths of at least than 548 Palestinians, a senior Hamas official said on Monday that "victory is coming" for Palestinian fighters.

Mahmoud al-Zahar said that the movement's armed wing had "given the most beautiful performances during its confrontation with the army that the world thought invincible".

"We will defeat it, God willing," he said.

Israeli officials say the assault on Gaza is aimed at stopping Hamas firing rockets into southern Israel.

Al-Zahar warned that Israel's war on Gaza had opened it up to retribution by Palestinian fighters.

"They have legitimised the murder of their own children by killing the children of Palestine," he said.

"They have legitimised the destruction of their synagogues and their schools by hitting our mosques and our schools."

Rocket attacks

Palestinian fighters have continued to fire rockets into southern Israel despite the Israeli military operation.

But Major Avital Leibovitch, an Israeli military spokeswoman, told Al Jazeera that the cross-border attacks were being slowed.

"As long as the aggression intensifies, your losses will increase and you will sink further into the Gaza quagmire"

Abu Obeida,
Izz-e-din Al-Qassam Brigades spokesman

"Those rockets are coming less and less, because today we have had approximately 20 launchings which is one-tenth of Hamas's original launching capabilities ... there are signs that Hamas is weakening," she said.

"The second stage of the operation is going as planned, we have a variety of forces joining in this and it is proceeding according to the plan."

Abu Obeida, the spokesman for Hamas's Izz-e-din Al-Qassam Brigades, warned the Israeli military that it had many fighters ready to face it in the Gaza Strip.

"We have prepared thousands of brave fighters who are waiting for you in each corner of the street and will welcome you with fire and iron," he said.

"As long as the aggression intensifies, your losses will increase and you will sink further into the Gaza quagmire."

Al Jazeera's Mohyeldin said that the ongoing fighting was "not a battle between two armies".

"The Palestinian factions' biggest weapon, they say, is their will and resolve. What they are using are small to medium sized machine guns ... nothing particularly sophisticated," he said.

"The style of warfare they are engaging in is a cladestine one where they can simply melt away, they have the agility advantage over the Israelis because they are not operating large vehicles, they are mostly on foot."
Al Jazeera

-
Самар Шариф: Напълно откъснати сме от света

Ивицата Газа, Десислава Ризова, специален пратеник на “Монитор”

“Не можем да стигнем до граничния пункт Рафах в Египет, нямаме бензин за колите си и освен това около нас бомбите падат непрекъснато. Ние искаме да избягаме, но ни е страх да се покажем на улицата.” Това разказа за “Монитор” по телефона вчера училата у нас клинична лаборантка Самар Шариф. Тя живее в гр. Газа и обичайно поддържа връзка с българите там. Сега обаче тя няма никаква информация за нашите сънародници там. Нито ги е чувала, нито ги е виждала, откакто започна наземната операция на Израел. “Нямаме никакви контакти със света, само домашният телефон понякога работи. Нямаме ток, вода и храна. Нямаме нищо. А бомбите все падат и падат”, каза още Самар за вестника.

От вчера информационната блокада над Газа е пълна. Египет вече ограничава движението на журналистите, като за тях следят хора с автомати. Бомбите от израелска страна се виждат и чуват, но достъпът е абсолютно отрязан.

В Газа вече няма абсолютно никакви мобилни комуникации, тъй като клетките на мобилните оператори са ударени с ракети. Местните хора твърдят, че дори и израелските войници са без мобилни телефони, за да не могат да предават информация и за да не могат да бъдат локализирани от Хамас.

Самар Шариф каза още, че хората започват да умират от липса на квалифицирани лекари и на елементарни медикаменти. Тя твърди, че като клинична лаборантка има поглед върху нещата и ситуацията е ужасна. Въпрос на дни е хората и децата да започнат да умират и от глад. Страх ни е, но сме в капан, допълни Шариф.

Според нея никой не знае нищо и за близките си в Газа, тъй като информационната блокада е пълна и няма телевизия. Северната част на Ивицата Газа, където е и едноименният град, е най-тежко пострадала, твърди Самар.

Южна Газа, която граничи с Египет, не е толкова активно бомбардирана. Вчера обаче в пограничните пунктове и райони се появиха нови табели, на които пише “Забранено за чужденци!”монитор

Ехуд Олмерт отхвърли прекратяването на огъня при разговорите си с Никола Саркози
06 януари 2009 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелският премиер Ехуд Олмерт отхвърли каквото й да е прекратяване на огъня във войната с групировката “Хамас”, която отказва да спре ракетните атаки срещу Израел, съобщи АФП.

Бернар Кушнер ще председателства днес срещата на ООН за Ивицата Газа
06 януари 2009 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Френският външен министър Бернар Кушнер ще присъства на срещата на Съвета за сигурност за конфликта в Ивицата Газа днес, на която арабските държави ще окажат натиск за незабавно спиране на огъня и протекция на палестинските граждани, съобщи АФП.
Френският посланик в ООН Жан-Морис Рипер заяви, че Кушнер ще председателства срещата, която е предвидена за 20 часа българско време, тъй като Франция държи ротационното председателство на 15-членния съвет.

Няма коментари:

American Military Deaths in Iraq